gefrituurde garnalen met kokos

gefrituurde garnalen met kokos
Recept: Rick Stein Photografie: Chris Court Styling: David Morgan

Zin in gefrituurde garnalen? Met dit heerlijke recept voor kokosgarnalen tover je je terras om in een strandtent aan een Zuid-Europese kust.

Ons advies: maak deze garnalen, zet een fles wijn koud en geniet van de laatste Hollandse zonnestralen voordat het slechte weer zijn intrede doet.

Meer inspiratie? Bestel het laatste nummer van delicious. magazine!

Gefrituurde garnalen recept

lactosevrij
aantal 6 | borrelhap, Borrelhapje, hapje, snack | doordeweeks, feestdagen, feestelijk, kerst, oudjaar | aziatisch | lactosevrij
Krokante garnalen met kokos: hartig, zoet en pittig is een ideale combinatie. Pas op: deze snack is gevaarlijk lekker.
Kooktijd40 minutes

Kookgerei

  • evt. keukenthermometer

Ingrediënten

  • 175 g bloem
  • tl bakpoeder
  • 1 ei
  • 160 ml ijskoud water
  • 60 g panko, grof Japans broodkruim
  • 60 g gedroogde geraspte kokos
  • 24 grote rauwe garnalen, gepeld, maar met het staartje er nog aan
  • zonnebloemolie, om in te frituren

papajadipsaus

  • 1 grote papaja, geschild, zonder pitjes, in blokjes
  • ¼ -½ habaneropeper, zonder steeltje en zaadjes, in stukjes (te koop bij ruim gesorteerde supermarkten)
  • 1 sjalot, fijngesneden
  • 1 teen knoflook, gepeld en gehalveerd
  • 4 el appelciderazijn
  • 1 tl versgeraspte gemberwortel
  • sap van 1 limoen
  • sap van 1 sinaasappel
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 1 flink snufje piment

Instructies

  • Pureer de ingrediënten voor de papaja-dipsaus in de blender. Schenk de puree in een steelpan en breng aan de kook op matig tot hoog vuur. Draai het vuur laag en laat 12-15 min. zachtjes koken tot een saus. Leng zo nodig aan met een paar eetlepels kokendheet water. Neem van het vuur en laat volledig afkoelen. In een goed afgesloten pot of fles kun je de dipsaus 2 weken bewaren in de koelkast.
  • Zeef voor het beslag 125 g van de bloem met het bakpoeder boven een kom en voeg een snuf zout toe. Maak een kuiltje in het midden en breek hierin het ei. Roer los met het koude water en blijf roeren tot je een glad beslag krijgt.
  • Meng in een diep bord de panko en kokos. Strooi de resterende bloem in een ander diep bord.
  • Pak telkens 1 garnaal bij de staart, wentel hem door de bloem en schud het teveel af. Doop hem in het beslag en laat even uitdruipen boven de kom. Wentel hem door het kokosmengsel en druk licht aan. Leg de garnalen tot gebruik op een met bakpapier bekleed dienblad.
  • Schenk een wok of diepe koekenpan voor de helft vol met zonnebloemolie en verhit die tot 180°C (een stukje brood wordt dan in 30 sec. goudbruin). Frituur de garnalen met een paar tegelijk in 1-2 min. goudbruin en knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier. Serveer met de papaja-dipsaus.

Voedingswaarde

calorieën: 359kcal
eiwit: 9g
vet: 15g
koolhydraten: 43g
auteur: delicious.
Recept: Rick Stein,
Photografie: Chris Court,
Styling: David Morgan
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Bekijk ook: 26 hapjes die je vooraf kunt maken voor een verjaardag of ander feest