Er zwemt meer vis in zee dan de bekende kandidaten. Kies eens voor gebakken roodbaars, krab of geelstaartkoningsvis, de concurrent van tonijn! Na deze gerechten geprobeerd te hebben, belanden ze vast en zeker vaker op je bord.
In delicious.juli vind je talloze recepten met vis, waaronder de exemplaren die we hierboven noemen. Bestel het nummer hier!
Krokant gebakken roodbaars met kokos-karamel
lactosevrij
aantal 4 |
hoofd, hoofdgerecht |
doordeweeks, familietijd, feestelijk, weekend, zomer |
aziatisch |
lactosevrij
Roodbaars: Deze straalvinnige vis, uit de grote familie van schorpioenachtigen, wordt vaak gevangen bij Noorwegen en IJsland in de Noordelijke Atlantische Oceaan. Een echte allemansvriend met fijn stevig wit vlees en een iets zoete smaak terwijl het wel gewoon zoutwatervis is.
Ingrediënten
- olie, om in te bakken
- 4 kleine roodbaarzen à 240 g, ontschubd
- 2 tl vissaus
- 4 kaffir limoenblaadjes, djeroek poeroet, ragfijn gesneden
- 2 limoenen, gehalveerd, voor erbij kokos-karamel
- 3 el olie
- 4 tenen knoflook, fijngesneden
- 6 cm verse gemberwortel, fijn geraspt
- 5 korianderworteltjes of steeltjes, heel fijn gesneden (gebruik het korianderblad als garnering)
- 1 tl witte peperkorrels, grof gemalen
- 50 g palmsuiker, fijn geraspt
- 2 rode chilipepers, zonder zaadjes, julienne gesneden
- 30 g kokosrasp, 5 el, geroosterd
- 3 el vissaus
- 3 el limoensap
Vietnamese salade
- 60 ml citroensap, 4 el
- 1 el vissaus
- 1 el fijne kristalsuiker
- 220 g rode kool, in dunne reepjes
- 675 g Chinese kool, in dunne reepjes
- 1 wortel, julienne gesneden
- 5 el korianderblad
- 4 el Vietnamese muntblaadjes, Aziatische supermarkt
Instructies
- Verhit voor de kokos-karamel de olie in een grote koekenpan op matig tot hoog vuur. Bak hierin de knoflook, gember, koriandersteeltjes en peperkorrels een paar min. onder af en toe omscheppen tot de aroma’s vrijkomen. Voeg de palmsuiker, chilipeper en 100 ml water toe en kook dit ± 5 min. onder af en toe roeren tot de suiker karamelliseert. Voeg de kokosrasp toe en kook nog 10 min. onder regelmatig roeren. Leng de karamel als hij te dik wordt aan met een scheutje kokendheet water. Voeg vlak voor serveren de vissaus en het limoensap toe.
- Meng voor de Vietnamese salade in een kom of schone jampot met schroefdeksel het citroensap, de vissaus en suiker tot de suiker is opgelost in de vinaigrette. Schep de overige ingrediënten voor de salade door elkaar in een kom.
- Schenk een bodempje olie in een (frituur)pan waar je de vissen een voor een in onderdompelt. Verhit de olie op 180°C of tot een blokje brood hierin in 60 sec. goudbruin kleurt.
- Kerf/snijd elke vis aan de zijkant driemaal schuin in. Frituur 1 vis in 2-3 min. goudbruin en knapperig; test met een scherp mesje of hij vanbinnen gaar en vlokkerig is. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrijk rondom met vissaus. Frituur zo ook de overige vissen.
- Schep vlak voor serveren de salade om met de vinaigrette. Schep de vissen op een schaal en bestrijk ze met de kokos-karamel. Bestrooi met de kaffir limoenblaadjes en verdeel er nog wat korianderblad over. Serveer met de salade en de gehalveerde limoenen.
Voedingswaarde
calorieën: 659kcal
eiwit: 70g
vet: 25g
koolhydraten: 30g
RECEPTEN: ADAM D’SYLVA, FOTOGRAFIE: BEN DEARNLEY, STYLING: EMMA KNOWLES
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Bekijk ook: risotto met tuinbonen, krab en munt