galette met dungesneden spruitjes, geitenkaas en tijm

galette met dungesneden spruitjes, geitenkaas en tijm
Chantal Arnts
vegetarisch
aantal 4 | bijgerecht | doordeweeks, herfst, weekend | hollands | vegetarisch
Iedereen vindt wat van spruitjes. Wij vinden ze vooral fantastisch, want de mogelijkheden met spruitjes zijn eindeloos.
Culinair redacteur Merijn zag hoe de groente waanzinnig mooi groeit in de vruchtbare grond van Goeree Overflakkee en bekeek ze met andere ogen. Ze maakte er meerdere gerechten mee, waaronder deze prachtige galette.
Het knapperige deeg, de geroosterde spuiten en de volle smaak van geitenkaas maken samen het perfecte herfstgerecht.
Ook zo gek op spruitjes? In dit artikel geven we je 10 slimme tips voor koken met spruitjes.
Voorbereiding15 minutes
Kooktijd30 minutes
laten rusten30 minutes
Totale tijd1 hour 15 minutes

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • 100 ml olijfolie plus extra
  • 2 eieren
  • 1 el fijngestampt venkelzaad
  • 40 ml melk
  • 250 g spruitjes
  • 50 g parmezaan
  • 2 sjalotten gepeld
  • 300 g jonge geitenkaas
  • 1 el verse tijmblaadjes
  • chilipeper of aleppopeper of pul biber

Instructies

  • Meng de bloem met de olijfolie, eieren, zout, venkelzaad en de melk en kneed kort tot een mooi deeg. Voeg ook het venkelzaad toe. Laat afgedekt ± 30 min. rusten.
  • Schaaf de spruitjes in dunne plakjes op een mandoline of met een scherp mes. Rol het deeg uit op een bebloemd werkblad tot een soort ovaal of cirkel. Rasp de parmezaan over de deeglap.
  • Snijd de sjalotten in de lengte in ragfijne plakken. Verdeel de sjalotten over de deeglap. Verdeel ook de spruitjes erover en de de helft van de geitenkaas in dotjes. Bestrooi met chilipeper, zout en besprenkel nog met wat olijfolie. Vouw de randen mooi om de taart heen. Verhit de oven op 200°C.
  • Bak de taart in 25-30 min. gaar. Verdeel de rest van de geitenkaas over de galette en bestrooi met de tijmblaadjes en wat fleur de sel. Besprenkel met wat olijfolie en wat chilipeper.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Recepten & tekst: Merijn Tol. Fotografie: Chantal Arnts. Styling: Laura Vijsselaar.
Bestel nu delicious. magazine
Meer lekkere recepten? In het oktobernummer staan alle spruitjesrecepten van Merijn en nog veel meer lekkers! Bestel het nummer online zonder verzendkosten. 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!