focacciatoast met piperade & gebakken feta

focacciatoast met piperade & gebakken feta
Recepten: Liselore Bus, Fotografie: Eric van Lokven, Styling: Maaike Kooreman, Bereiding: Julie Teeken, Tanja de Haas (ass.) m.m.v. Ruby Rose Utrecht
vegetarisch
aantal 4 | hapje | feestdagen, feestelijk, kerst, weekend | italiaans | vegetarisch
Serveer deze heerlijke focacciatoast met piperade & gebakken feta met bubbels of een goede fles wijn. Je vrienden zullen gegarandeerd blijven plakken!
TIP Focaccia over? Snijd de focaccia open als een broodje en beleg royaal met mortadella en taleggio. Dan heb je een topsandwich!
Voorbereiding30 minutes
Kooktijd25 minutes
rijzen1 hour 45 minutes
Totale tijd2 hours 40 minutes

Kookgerei

  • standmixer met deeghaak
  • ovenschaal van 20×27½ cm
  • ovenschaaltje

Ingrediënten

  • 7 g instant gist 1 zakje
  • ½ tl suiker
  • 500 g bloem + extra om te bestuiven
  • 5 el extra vierge olijfolie
  • 200 g feta
  • wat basilicumblaadjes voor erover

piperade

  • 2 el olijfolie
  • 1 rode paprika in stukjes
  • 1 gele paprika in stukjes
  • 1 ui fijngesneden
  • 2 tomaten in blokjes
  • 1 tl gerookte-paprikapoeder
  • 2 el sherry-azijn

Instructies

  • Meng de gist met 300 ml lauwwarm water en het suiker. Laat ± 5 min. staan tot het mengsel schuimt. Doe de bloem samen met 9 g zout en het gistmengsel in de standmixer en kneed tot een egale deegbal. Haal het deeg eruit en kneed nog 5 min. met de hand. Leg het deeg in een met bloem bestoven kom en dek af met een theedoek. Laat op een warme plek 1 uur rijzen tot het in volume is verdubbeld. Sla het deeg terug en leg in de bakvorm. Prik er met je vingers gaatjes in, dek af met een theedoek en laat nogmaals 45 min. rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 200°C. Besprenkel de focaccia met 2 el olijfolie en bak 25 min. in de oven tot de focaccia goudbruin is. Leg de feta in een ovenschaaltje en besprenkel met 1 el olijfolie en grof zeezout. Zet bij de focaccia in de oven en bak 20 min mee.
  • Verhit ondertussen voor de piperade de olijfolie in een koekenpan en bak hierin beide soorten paprika en ui 5 min. Voeg de tomaat, het paprikapoeder, zout en peper toe en laat 10 min. stoven. Zet het vuur uit. Breng op smaak met de sherry-azijn. Laat staan tot gebruik.
  • Snijd, als de focaccia is afgekoeld, 4 lange plakken van 2 cm dik. Verhit de rest van de olijfolie in een koekenpan en bak de focaccia kort tot toast met een lichtbruin korstje. Beleg de toast met de warme piperade, wat stukjes feta en de basilicumblaadjes.

Voedingswaarde

calorieën: 758kcal
eiwit: 23g
vet: 31g
koolhydraten: 93g
auteur: delicious.
Recepten: Liselore Bus, Fotografie: Eric van Lokven, Styling: Maaike Kooreman, Bereiding: Julie Teeken, Tanja de Haas (ass.) m.m.v. Ruby Rose Utrecht
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Lees ook: 6x focaccia recepten om je liefde voor Italië te vieren