aantal 8 |
hapje |
feestelijk, weekend |
internationaal |
Mini-party’s en grote feesten slagen altijd met lekkere hapjes! In plaats van op een toastje, in een kommetje of met een vorkje, gaan deze hapjes in een blaadje. Vul verschillende soorten slablaadjes bijv. witlof, kropsla, radicchio of little gem.
Zie jij jouw hapjes toch liever niet op een blaadje? Maak dan deze feesthapjes op een lepel.
Instructies
tonijnsalade met venkel
- Snijd ¼ venkelknol in stukjes en blancheer kort. Spoel koud en meng met 1 el mayonaise, 1 el kwark, 100 g uitgelekte MSC tonijn (blik), 1 fijngesneden augurk, 1 el fijngesneden peterselie en 1 el sinaasappelrasp. Verdeel over blaadjes roodlof en garneer met mooie rode bietenkiemen of peterselie. Bereiden ± 15 min.
- Variatie: Vervang de tonijn door zalm en de sinaasappel door citroen.
bloemkoolcouscous met radijs (vega)
- Maal een ¼ bloemkool in de keukenmachine tot kruim. Meng met 1 tl baharat (kruidenmengsel, mediterrane winkel), 2 el olijfolie, 1 el fijngesneden koriander, 2 el fijngesneden munt, 2 el geweekte rozijnen, 2 el dikke yoghurt en zout naar smaak. Verdeel over little gem blaadjes en garneer met radijs. Bereiden ± 15 min.
- Variatie: Vervang baharat door ras el hanout (kruidenmengsel, mediterrane winkel), de rozijnen door fijngesneden abrikozen en de bloemkool door broccoli.
aubergine met pistachenoten (vega)
- Halveer 1 aubergine en snijd de helften in vieren. Smeer in met 1 tl olie en gaar 30 min. op 200°Schaap het vruchtvlees uit de schil en hak fijn. Meng met 2 el gehakte pistachenoten, ½ el tahin, 2 el verbrokkelde feta en 1 el fijngesneden koriander. Verdeel over slablaadjes en garneer met granaatappelpitten en alfalfa. Bereiden ± 40 min.
- Variatie: Vervang de feta door kappertjes en de pistachenoten door pijnboompitten en fijngesneden rode peper.
mango-kip salade
- Snijd 50 g gerookte kipfilet en ½ kleine mango in blokjes. Meng 1 tomaat (ontveld, zonder zaain blokjes erdoor en 25 g gare haricots verts in stukjes. Breng op smaak met ½ tl garam masala, ½ el gesneden korianderblad, 1 tl sesamolie en peper en zout naar smaak.
- Serveer in een groen slablaadje en garneer met ringetjes bosui. Bereiden ± 10 min.
- Variatie: Vervang de mango door meloen en de tomaat door komkommer en serveer met gehakte cashews.
gamba met paprika
- Meng 8 grote gepelde rauwe gamba’s in een kom met 1 el olie, 1 el piment d’espelette (mediterrane winkel), een mespunt saffraan- draadjes en 2 teentjes knoflook uit de pers. Laat 10 min. marineren en bak ze in een wok in 2 el olie in 3 min. gaar. Serveer in een sla- blaadje met fijngesneden zwarte olijven en shiso purper of tuinkers. Bereiden ± 10 min. / wachten ± 10 min.
- Variatie: Gebruik 16 gekookte mosselen in plaats van garnalen. Bak de gambamarinade 2 min. en schep de mosselen erdoor.
Voedingswaarde
Recepten: Janneke Philippi, Eke Mariën, Yvette van Boven, Katinka Huiskamp. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Cyn Ferdinandus. Productie: Dosia Brewer
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!