veganistisch, vegetarisch
aantal 4 |
hoofdgerecht, lunch, salade |
doordeweeks |
arabisch, midden-oosters |
vegan, vegetarisch
Kikkererwten zijn oergezond, dus maken we kikkererwten-citroen falafel met tahinidressing. Maak je het falafel mengsel de avond van tevoren al, dan ben je in een halfuurtje klaar. Prima voor een doordeweekse dag! Je bakt de falafel in de oven, dus met weinig vet. Verantwoord én superlekker!
Ook lekker: mini falafel burgertjes met munt-avocado en yoghurt-saus
Ook lekker: mini falafel burgertjes met munt-avocado en yoghurt-saus
Ingrediënten
- 1½ tl gemalen komijn
- 1½ tl gemalen koriander
- 1 teen knoflook, geperst
- 2 el bloem
- ½ tl zuiveringszout*
- 2 blikken kikkererwten à 400 g, afgespoeld en uitgelekt
- ½ bosje platte peterselie fijngehakt
- 1 kleine rode ui in dunne plakjes
- 2 el olijfolie + extra voor bestrijken
- 90 g tahini*
- 1 el honing
- 1 el citroensap
- 120 g rucola of spinazieblaadjes
- 500 g gemengde tomaten, gehalveerd
Instructies
- Pureer voor de falafel de komijn, koriander, knoflook, bloem, het zuiveringszout, ½ tl zout, de citroenrasp, kikkererwten, peterselie en de helft van de ui in de keukenmachine tot een grove pasta. Vorm steeds van 2 el van het mengsel een balletje ter grootte een walnoot. Dek af en laat de balletjes 30 min. in de koelkast opstijven.
- Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Leg de falafel op de bakplaat. Druk de balletjes een beetje plat en bestrijk ze met de extra olie. Bak ze 25 min. in de oven tot ze goudbruin zijn, keer ze halverwege. Neem ze uit de oven en laat ze iets afkoelen. Klop intussen in een kom de tahinidressing van de olie, tahini, honing, het citroensap en 2 el water. Breng op smaak met zout en peper en zet weg tot het serveren.
- Meng de rucola, tomaten en de rest van de ui op een schaal. Verdeel de falafel erover en serveer met de tahinidressing.
Voedingswaarde
* Zuiveringszout (natriumbicarbonaat) is te koop bij Aziatische supermarkten, biologische winkels of online. Tahini, pasta van sesamzaad, is te koop bij (mediterrane) supermarkten en biologische winkels.
Recepten: Warren Mendes. Fotografie: Jeremy Simons. Styling: David Morgan
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!