Espresso-martini tiramisu

italiaans zoet

aantal 8 | nagerecht | weekend | italiaans |
Waarom kiezen tussen een espresso-martini of tiramisu? Je kunt je favoriete cocktail en dessert ook gewoon samenvoegen. Geloof ons: dat wordt fantastisch!
Begin 1 dag van tevoren met dit recept.
We hebben ook een heerlijke tiramisutaart!
voorbereiding1 hour
rusten1 day
totale tijd1 day 1 hour

ingrediënten

  • 300 ml espresso of sterke koffie ijskoud
  • 260 g fijne kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 300 ml slagroom
  • ½ el vanille-extract
  • 500 g mascarpone op kamertemperatuur*
  • 80 ml koffielikeur
  • 80 ml wodka
  • ± 200 g lange vingers
  • cacaopoeder om te bestrooien
  • ook nodig: keukenthermometer ronde schaal ± 20 cm Ø en 6 cm diep (inh. ± 2 l)

instructies

  • Verwarm voor de koffiesiroop in een kleine steelpan met dikke bodem 125 ml van de koffie met 75 g suiker op laag vuur en roer tot de suiker is opgelost. Neem van het vuur en voeg 125 ml ijskoude koffie toe. Zet weg.
  • Doe de eieren met 75 g suiker in een hittebestendige mengkom en zet de kom op een pan met zachtjes kokend water zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt. Klop 6-8 min. met de mixer tot de suiker is opgelost en het eimengsel een temperatuur heeft van 60°Neem de kom van de pan af en klop het mengsel tot het afgekoeld, bleek en luchtig is.
  • Klop in een ander kom de slagroom lobbig. Voeg samen met de vanille toe aan het eimengsel en klop op hoge snelheid ± 5 min. door tot het mengsel stijve pieken vormt. Voeg de mascarpone met 40 ml van de koffiesiroop toe. Klop op lage snelheid tot een dik mengsel in ± 5 min. Voeg de wodka en koffielikeur toe aan de rest van de koffiesiroop. Doop een derde van de lange vingers in deze siroop en leg ze op de bodem van de schaal. Bestrijk ze met een kwart van het roommengsel. Maak zo nog twee laagjes met de rest van de lange vingers, koffiesiroop en het room- mengsel en eindig met een laag van het roommengsel. Trek met een paletmes een mooi golfpatroon in het oppervlak. Laat een nacht opstijven in de koelkast.
  • Doe de resterende 50 ml koffie met de resterende 110 g suiker in een steelpan. Verwarm al roerend op matig vuur tot de suiker is opgelost. Breng aan de kook en draai het vuur laag. Laat al roerend in 4-6 min. zachtjes inkoken. Doe de siroop in een kom en laat onder af en toe roeren volledig afkoelen, zodat hij niet opstijft. Sprenkel over de tiramisu en strooi er cacaopoeder over.
Voedingswaarde:
calorieën: 695kcal
|
eiwit: 9g
|
vet: 45g
|
koolhydraten: 57g
auteur: delicious.
Recept: Phoebe Wood. Fotografie: Ben Dearnley. Styling: Kirsten Jenkins
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

italiaans zoet