aantal 30 |
zoet |
moederdag, valentijn |
|
zoet |
moederdag, valentijn |
|
Met dit simpele koekjesrecept tover je in een handomdraai zelfgemaakte Valentijnscadeautjes uit de oven. Perfect voor als je bent vergeten iets te kopen, maar toch iets speciaals wilt maken voor je (geheime) liefde. Het deeg is heerlijk soepel en laat zich makkelijk uitrollen. En het mooie is: de koekjes behouden tijdens het bakken prachtig hun vorm, zonder uit te zetten. Tijd om de oven aan te zetten!
Ingrediënten
- 130 g boter op kamertemperatuur
- 185 g kristalsuiker
- 1 ei
- 1zakje v anillesuiker
- 280 g bloem gezeefd
- ½ tl bakpoeder gezeefd
- frambozenjam
- extra citroensap
Instructies
-
Klop met de mixer in een ruime kom de boter en suiker zeker 10 min. tot het luchtig en crèmig is. Voeg het ei en de vanillesuiker toe en klop tot het goed is opgenomen. Voeg dan in delen de bloem, het bakpoeder en een snuf zout toe en spatel het luchtig door het beslag, zodat het een soepel deeg wordt. Leg het deeg afgedekt minimaal 30 min. in de koelkast.
-
Verwarm de oven voor op 200°C. Verdeel het deeg in drieën, kleine porties kun je namelijk makkelijker uitrollen. Rol een deel deeg uit op een dun met bloem bestoven werkvlak tot een lap van 2-3 mm dikte en steek er met een hartvormige koekjesuitsteekvorm koekjes uit. Steek uit de helft van de koekjes ook een kleiner vormpje uit in het midden van het deeg. Kneed overgebleven stukjes deeg samen, rol weer uit en herhaal de handelingen.
-
Kook de inhoud van ½ potje frambozenjam op laag vuur iets in en breng evt. met wat citroensap extra op smaak. Leg telkens een heel koekje op de ingevette bakplaat, strijk daarover een dun laagje frambozenjam maar laat de randen vrij. Leg daarop steeds een uitgestoken koekje en druk de randen licht aan.
-
Leg de koekjes op een ingevette of met bakpapier belegde bakplaat en bak ze in het midden van de oven in 10 min. gaar. Ze moeten zandkleurig en niet bruin zijn. Neem ze voorzichtig met een pannenkoekmes van de bakplaat en laat op een rooster afkoelen. Pak de valentijnskoekjes mooi in en schrijf er een lief kaartje bij.
Voedingswaarde
Recept en bereiding: Trudelies Schouten. Fotografie: Saskia van Osnabrugge. Styling: Désiréé van Dijk
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!