aantal 10 |
zoet |
weekend |
|
Deze Deense brøtort is een onderdeel van de Zuid-Jutlandse koffietafel. Het resultaat is verbluffend lekker, direct bakken dus!
Ingrediënten
- 6 eieren gesplitst
- 250 g basterdsuiker licht gele
- 125 g Fries roggebrood pompernickel, fijn verkruimeld
- 2 tl bakpoeder gezeefd
- 100 g noten gemengd en fijngehakt
- 40 g noten gemengd, geroosterd en grof gehakte
- 250 ml zwartebessenjam
- ½ citroen sap
- 250 ml slagroom
- ½ zakje klopvast
- 20-30 g cacaonibs evt.
- ook nodig: 3 springvormen 20 cm Ø, ingevet, bodem met bakpapier belegd
Instructies
- Verwarm de oven voor op 225°C. Klop in een brandschone kom de eiwitten tot wat dikker schuim. Voeg in delen al kloppend de suiker toe en klop tot een stevig schuim.
- Voeg één voor één de dooiers toe en meng kort maar goed.
- Meng het roggebrood met het bakpoeder, een snuf zout en de fijngehakte noten. Schep het roggebroodmengsel luchtig door het eimengsel.
- Verdeel het beslag over de 3 vormen en strijk glad. Bak de cakes in 10-15 min. in het midden van de oven gaar, ze voelen dan net stevig aan en zijn mooi goudbruin gekleurd. Laat ze 5 min. afkoelen en neem ze uit de vormen en laat op roosters verder afkoelen.
- Klop intussen de slagroom met de klopvast stijf.
- Meng de jam met het citroensap en bestrijk de cakes ermee. Zet de lagen op elkaar en verdeel de slagroom erover. Bestrooi met de grof gehakte noten en evt. cacaonibs.
Voedingswaarde
Fotografie en styling: Studio Philippi
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!