aantal 650 |
|
kerst |
frans |
Iedereen weet ‘t: homemade sauzen smaken ’t beste! In delicious.december geeft receptenschrijver Eke Mariën je 5 fantastische (hartige) sauzen. Maar een échte crème anglaise (of in de volksmond ‘gewoon’ vanillesaus) mag niet ontbreken bij het dessert.
Ingrediënten
- 500 ml melk
- 1 vanillestokje
- 6 eierdooiers
- 75 g kristalsuiker fijn
Instructies
- Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap met de punt van je mes het zaadjes eruit. Breng de melk met het stokje en de zaadjes in een steelpan met een dikke bodem aan de kook. Draai het vuur laag en laat de vanillemelk op een vlamverdeler rustig 15 min. trekken.
- Klop intussen de eierdooiers met de suiker luchtig. Voeg de warme melk voorzichtig beetje bij beetje toe aan de dooiers. Schenk de melk terug in de pan en bind de saus onder voortdurend roeren op laag vuur*. De saus moet op de achterkant van een bolle lepel blijven liggen. Schenk de saus door een fijne zeef en laat afkoelen in een kom met ijskoud water.
Voedingswaarde
Variatie 1: kardemomsaus
Rooster 15 kardemompeulen in een droge koekenpan. Breng 500 ml melk met de kardemompeulen (i.p.v. vanille) in een steelpan met een dikke bodem aan de kook. Draai het vuur laag en laat de kardemom ± 15 min. trekken in de melk. Maak de kardemomsaus zoals de vanillesaus. Lekker bij gestoofde peertjes, appeltjes uit de oven of appel-cranberry crumble. Variatie 2: citrussaus
Schenk 250 ml vanillesaus in een maatbeker. Snijd van 4 clementines de partjes mandarijn tussen de vliesjes uit* en roer ze door de saus. Voeg de rasp van 1 (liefst biologische) limoen toe. Breng de vanillesaus op smaak met een scheutje sinaasappellikeur. Lekker bij flensjes met een bol vanille- of amandelijs, bij wentelteefjes of chocoladetaart. * Of neem sinaasappel, dat is wat makkelijker schoonmaken maar geeft een iets zuurder resultaat. Productie: Ellen van Mol. Recept: Yolanda van der Jagt. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. Fotografie: Eriv van Lokven. styling: Jan Willem van Riel
Rooster 15 kardemompeulen in een droge koekenpan. Breng 500 ml melk met de kardemompeulen (i.p.v. vanille) in een steelpan met een dikke bodem aan de kook. Draai het vuur laag en laat de kardemom ± 15 min. trekken in de melk. Maak de kardemomsaus zoals de vanillesaus. Lekker bij gestoofde peertjes, appeltjes uit de oven of appel-cranberry crumble. Variatie 2: citrussaus
Schenk 250 ml vanillesaus in een maatbeker. Snijd van 4 clementines de partjes mandarijn tussen de vliesjes uit* en roer ze door de saus. Voeg de rasp van 1 (liefst biologische) limoen toe. Breng de vanillesaus op smaak met een scheutje sinaasappellikeur. Lekker bij flensjes met een bol vanille- of amandelijs, bij wentelteefjes of chocoladetaart. * Of neem sinaasappel, dat is wat makkelijker schoonmaken maar geeft een iets zuurder resultaat. Productie: Ellen van Mol. Recept: Yolanda van der Jagt. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. Fotografie: Eriv van Lokven. styling: Jan Willem van Riel
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!