vegetarisch
aantal 4 |
hoofdgerecht, lunchgerecht |
feestelijk, pasen, weekend |
mediterraans |
Eke: ‘Courgette is een mediterrane groente die ook in Nederland erg geliefd is, want: makkelijk schoon te maken, eenvoudig te snijden en supersnel gaar. Ik gril courgette graag in plakjes met wat olie op een grillplaat. Krijg je mooie streepjes en een goede smaak. Lekker op je broodje meikaas, in een rijkgevulde salade of in een hartige taart met kaas of room. Eenvoudig en snel klaar!’
kooktijd30 minutes minutes
Oven50 minutes minutes
totale tijd1 hour hour 20 minutes minutes
ingrediënten
- 2 el olie
- 6 plakjes bladerdeeg diepvries
- 1 kg courgette liefst kleintjes
- 1 tl geelwortel (kurkuma) gemalen
- 2 teentjes knoflook gehakt
- 2 uien in ringen
- 75 g pijnboompitten + handje extra voor erover
- sap en schil 1 citroen liefst biologisch
- 3 eieren
- 200 ml slagroom
- 100 g oude kaas geraspt
- extra nodig: vlaaivorm of springvorm (van ± 25 cm) bakpapier, bonen
instructies
- erwarm de oven voor op 180°C. Vet een kleine vlaaivorm van 24-25 cm in met olie. Bedek de bodem en randen met het bladerdeeg, zorg dat de randen elkaar iets overlappen en druk zacht vast. Prik de bodem in met een vork. Bedek het deeg met aluminiumfolie en vul de vorm met 500 g overjarige peulvruchten (witte of bruine bonen, linzen, etc.) of keramische korrels. Bak de taart 15 min. in het midden van de oven.
- Snijd de courgettes in stukken van 3 cm en zet ze naast elkaar op een ingevette bakplaat. Bestrooi ze met peper, zout en geelwortel en bak ze 4-5 min. in de oven.
- Fruit ondertussen knoflook en ui in de olie tot ze zacht zijn. Voeg de pijnboompitten toe en bak ze een paar minuten mee. Haal de pan van het vuur en roer de citroenschil erdoor. Meng in een kom het citroensap met de eieren, de slagroom en de kaas en voeg zout en peper toe.
- Verwijder de hulpvulling van de taartbodem met het folie (peulvruchten kun je bewaren en hergebruiken) en vul de bodem van de taart met het uienmengsel. Schenk het eimengsel erop en verdeel de courgette torentjes over de taart. Zet ze rechtop met de goudgele kanten naar boven. Bak de taart nog 30 min. in de oven. Strooi er na 20 min. nog een handje pijnboompitten overheen.
auteur: delicious.
Recept en bereiding: Eke Mariën. Fotografie: Erik van Lokven. Styling: Jan Willen van Riel.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!