Sommige smaken horen gewoon bij thuis. Voor mij is dat de geur van Chinese tomatensoep op zaterdag: warm, zoetzuur en een tikkie nostalgisch. Vandaag duiken we samen in die herinnering — maar dan zonder pakjes of poeders. Zo maak je zelf Chinese tomatensoep.
Chinese tomatensoep: de lievelings van mijn moeder, hoewel ze hem (denk ik) nooit écht zelf heeft gemaakt. In onze keukenkast stond jarenlang een hele plank vol met oranje pakjes soeppoeder van een bepaald merk dat ik liever niet noem. En als kind van de opkomst van de voedingsindustrie, met een fulltime baan, vond ze die zakjes een uitkomst. Zo klaar, en het smaakt áltijd hetzelfde.
Kwam er een tomaat aan te pas? Waarschijnlijk niet. Is zo’n pakje gezond? Mwah, vooral zout. Daarom zoek ik in dit artikel met jullie uit hoe je deze soep wél helemaal zelf kunt maken — met diezelfde vertrouwde smaak, alleen zonder de vreemde poeders.
Wat zit er in een Chinese tomatensoep?
Op soep-zaterdag (er was ook spinazie-dinsdag, patat-vrijdag en restjes-zondag) was het alsof je een LP uit de kast trok: wordt het kippensoep, groentesoep met vermicelli of toch Chinese tomatensoep?
Vanwege de nostalgie begint de zoektocht naar het recept bij het oranje pakje. Wat zit er eigenlijk in? Als we het pakje omdraaien en de ingrediëntenlijst bekijken zien we – naast heel veel zetmeel, smaakversterkers, palmvet en suiker – vooral tomaat, ui, paprika en prei, en verder mie-reepjes, gember, korianderzaad, paprikapoeder, peper, laos, piment, kruidnagel, chili, citroenzuur en ook wat peterselie en knoflook.
Laten we dat vergelijken met de recepten voor Chinese tomatensoep van 24 Kitchen, Eef kookt zo en Nick Toet die er een video over heeft gemaakt.
In het recept op 24 Kitchen zien we dat de basis uit kippenbouillon en gezeefde tomaten bestaat – er gaat ook 400 gram kipfilet in de soep – met daarnaast ook prei, tomaat én gember in de hoofdrol. Voor een zoet-zure soep gaat er zowel gembersiroop (zoet) in, als 100 ml azijn (zuur). Ook interessant is de toevoeging van maïzena, de soep moet dus een beetje gebonden zijn.
Eef kookt wil de smaak van de tomaten steviger naar voren brengen en voegt zowel een blik tomatenblokjes als een blikje tomatenpuree toe aan de soep. Ook bij haar is de basis kippenbouillon en kipfilet. Zij maakt de soep iets scherper door verse gember toe te voegen, maar ook zoeter: er gaat zowel gembersiroop in als suiker én een best wel onverwacht ingrediënt: appelmoes! Het zure component van de Chinese tomatensoep komt alleen terug in de tomaten zelf, ze voegt namelijk geen citroensap of azijn toe.
Dan Nick, die begint met verse gember en knoflook, flink wat tomaten én tomatenpuree uit blik en brengt zijn soep op smaak met gembersiroop (daar heb je hem weer), ketjap, sambal en… appelmoes. Volgens Nick toet ‘hoort appelmoes er echt in’. Hij voegt overigens ook een kipfilet toe aan de soep, en maakt de Chinese tomatensoep af met een gebakken eitje – erg goed idee!
Noedels, ei of alleen taugé?
We kunnen nu constateren dat een Chinese tomatensoep leunt op tomaten (logisch), kip en zoet-zuur in de vorm van gembersiroop, azijn en appelmoes. Toch zien we dat de toppings nog best wel variëren. 24 Kitchen houdt van een gevulde soep en doet er noedels bij en broccoli. Nick en Eef vinden het lekkerder om alleen een eitje erbij te bakken en wat taugé toe te voegen. Hoe iedereen de soep afmaakt? Met een bosuitje! Die mag je dus niet vergeten.
Homemade Chinese tomatensoep (zonder pakjes en zakjes)
aantal 4 | hoofdgerecht, soep | doordeweeks | fusion, nederlands |
Voor de liefhebber van een zoet-zure tomatensoep met knapperige taugé, zoete gember en smeuïge kip. Wil je 'm liever vega, vervang de kip dan door tofu en gebruik een vegetarische bouillon of maak de soep op basis van miso.
Ingrediënten
Specerijenmix
- 1 el korianderzaad
- 1 tl pimentkorrels
- 1 tl kruidnagels
Tomatensoep
- 3 el zonnebloemolie + een beetje voor het omelet
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 –3 cm verse gember, fijngeraspt
- 700 g gepelde tomaten
- 1 liter kippenbouillon, van 2 blokjes of zelfgemaakt
- 2 kipfilets (ca. 300–400 g)
- 2 el ketjap manis
- 4 el gembersiroop
- 4 el appelmoes
- ½ tl sambal oelek, meer of minder naar smaak
- 2 eieren
- 2 bosuitjes, in dunne ringetjes
- 100 g taugé
Instructies
- Rooster de specerijen kort in een droge koekenpan tot ze geuren, ca 1 min. Maal ze vervolgens fijn in een vijzel of elektrische koffiemolen. Gebruik 1 ruime tl van dit mengsel in de soep (de rest kun je bewaren in een luchtdicht potje).
- Verhit de olie in een ruime soeppan. Fruit de ui, knoflook en gember op middelhoog vuur tot de ui glazig is. Voeg nu 1 tl van het zelfgemaakte specerijenmengsel toe en bak kort mee zodat de aroma’s vrijkomen.
- Voeg de tomaten, bouillon, kipfilets, ketjap, gembersiroop, appelmoes en sambal toe. Breng aan de kook, zet daarna het vuur laag en laat 20 minuten zachtjes pruttelen tot de kip gaar is.
- Haal de kip eruit, trek of snijd in kleine stukjes en zet apart.
- Pureer de soep met een staafmixer glad. Breng op smaak met zout, peper en eventueel extra appelmoes of gembersiroop als je ‘m wat zoeter wilt of juist een scheutje rijstazijn.
- Kluts de eieren en bak een dun omeletje. Rol op en snijd in fijne reepjes. Doe de kip terug in de soep en verwarm kort.
- Schep de soep in kommen. Garneer met de omeletreepjes, taugé en bosui. Serveer eventueel met extra ketjap aan tafel.
Voedingswaarde
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
poffertjes: het állerlekkerste recept, met een ingrediënt dat je niet verwacht