caponata geserveerd in aubergine met stracciatella uit Pien Laat Haar Eten Zien – vol. 2

caponata geserveerd in aubergine met stracciatella uit Pien Laat Haar Eten Zien – vol. 2

Heb jij het nieuwe kookboek van Pien Laat Haar Eten zien al? Wij durven te wedden dat je ‘m op je verlanglijstje zet als je deze caponata geserveerd in aubergine met stracciatella eenmaal hebt geproefd.

Terwijl Pien duizenden mensen inspireert op haar gelijknamige Instagram account Pienlaathaaretenzien, haalt zij zelf haar inspiratie uit Italië, Spanje en Frankrijk. Niet gek dus dat ook haar nieuwe boek weer vol staat met het beste uit deze keukens. Maar dan wel met die originele twist zoals je dat gewend bent van Pien.

Meer Pien? Probeer ook deze artisjokken uit de oven met pata negra en buffelmozzarella – uit Pien laat haar eten zien vol. 2 of paccheri met cherrytomaten, burrata en gerookte aubergine.

glutenvrij
aantal 4 | hoofdgerecht | doordeweeks, familietijd, weekend | italiaans | glutenvrij
Caponata is een van de meest geliefde en bekendste recepten van Sicilië. De hoofdrolspeler in dit gerecht is de aubergine, die wordt gecombineerd met bleekselderij, paprika, uien en tomaten, en verder op smaak wordt gebracht met kappertjes en pijnboompitten. Dit recept is allesbehalve traditioneel, want ik serveer de caponata in een aubergine (nooit te veel aubergine!) en met stracciatella, omdat ik vind dat de romige smaak van de kaas zo goed samengaat met de kenmerkende zoetzure smaak van de caponata.
Kooktijd1 hour 30 minutes

Ingrediënten

  • 3 aubergines
  • 70 g tomatenpuree
  • 2 flinke el wittewijnazijn
  • 1 el suiker
  • 2 sjalotjes
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 rode paprika
  • 30 g pijnboompitten
  • 2 el kappertjes
  • 200 g tomatenpulp, ik gebruik graag Mutti Polpa
  • 200 g verse stracciatella, of een geprakte burrata
  • 5 g basilicum
  • chilivlokken olijfolie om in te bakken

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200℃. Snijd 1 aubergine in kleine blokjes. Snijd de 2 andere aubergines in de lengte doormidden. Verdeel eerst de kleine blokjes aubergine over een bakplaat. Voeg extra vergine olijfolie, peper en zout toe. Schuif in de oven en rooster de blokjes 30 minuten.
  • Meng de tomatenpuree met de azijn en de suiker. Snijd de sjalotjes, bleekselderij en paprika in blokjes. Rooster de pijnboompitten in een droge pan goudbruin.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een pan. Voeg de uien, paprika en bleekselderij toe. Voeg wat peper, zout en chilivlokken toe en bak dit 5-7 minuten.
  • Voeg de tomatenpuree toe en roer goed door elkaar.
  • Haal de aubergineblokjes uit de oven en voeg toe aan de pan.
  • Draai de oven niet uit: leg nu de 4 halve aubergines op de bakplaat. Snijd de helften op het snijvlak kruislings in, besprenkel met olijfolie, peper en zout en zet weer 30 minuten in de oven.
  • Schep de aubergineblokjes goed door het groentemengsel. Voeg vervolgens de kappertjes, de tomatenpulp en de geroosterde pijnboompitten toe. Laat 10 minuten sudderen op laag vuur. Draai vervolgens het vuur uit en laat de caponata een beetje afkoelen.
  • Haal de halve aubergines uit de oven. Vul ze met de caponata. Top af met de stracciatella, een scheutje extra vergine olijfolie en wat blaadjes basilicum.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
RECEPT: PIEN WEKKING | FOTOGRAFIE: ISABELLE BUCX
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!