aantal 16 |
nagerecht, zoet |
feestelijk, kerst |
italiaans |
In de romige vulling van deze cannoli gaat een scheut campari en sinaasappelrasp en sap. Je kunt ook zuidvruchten of noten toevoegen. Cannoli-rolletjes zijn ook kant-en-klaar te koop bij Italiaanse delicatessenwinkels of online, dan hoef je ze alleen nog maar te vullen.
Cocktail bij deze cannoli? Probeer deze heerlijke negroni.
Cocktail bij deze cannoli? Probeer deze heerlijke negroni.
Ingrediënten
cannoli-rolletjes
- 125 g bloem
- 20 g sugar
- snufje kaneel
- 15 g koude boter in blokjes
- 1 klein ei + extra eiwit om te plakken
- 40 ml marsala
- ⅓ tl natuurazijn
- olie om in te frituren
- cannoli-buisjes of stukjes dunne ijzeren buis van ± 12 cm lang en 2 cm ø
vulling
- 300 g ricotta
- rasp en sap van 1 kleine biosinaasappel
- 250 g mascarpone
- 80 g poedersuiker + extra poedersuiker om te bestrooien
- 3 el campari
- 150 g witte chocolade, gesmolten en afgekoeld
- spuitzak met stervormig spuitmondje van ± 10 cm ø
Instructies
- Meng voor de cannoli-rolletjes de bloem, suiker en kaneel in een kom. Snijd de boter in het bloemmengsel tot kleine stukjes. Doe het ei, de marsala, azijn en 10 ml water erbij en roer met een vork tot een klonterig deeg. Kneed nog 10 min. tot een soepel deeg. Doe het in de kom, dek af en laat ± 2 uur, maar liever een hele nacht in de koelkast rusten.
- Rol het deeg zo dun mogelijk uit. Je moet er bijna doorheen kunnen kijken. Leg de stukken deeg op een met bloem bestrooid werkvlak en steek er rondjes van ± 10 cm ø uit. Breng de rest van het deeg weer samen en rol weer uit. Bestrooi de rondjes met bloem en vouw ze om de buisjes heen. Plak de uiteinden vast met wat eiwit.
- Verwarm de olie in een (frituur)pan tot 180°Frituur de rolletjes in delen in ± 1-2 min. goudbruin. Draai ze tussentijds om met een tang. Neem de rolletjes uit de olie en laat ze iets uitlekken en afkoelen. Haal dan zo snel mogelijk met een draaiende beweging de buisjes uit de rolletjes en gebruik ze om nieuwe rolletjes te maken. Bewaar ze tot ± 1 maand in een goed afgesloten trommel. Vul ze niet langer dan 1 uur van tevoren.
- Laat voor de vulling de ricotta 2 uur in een zeef in een theedoek uitlekken. Klop de ricotta in 2-3 min. met de mixer tot een glad mengsel. Klop het sinaasappelsap en de helft van de rasp erdoor. Klop de mascarpone en suiker erdoor, zodat je een dik mengsel krijgt. Klop de campari en chocolade erdoor.
- Doe het mengsel in een spuitzak met stervormige spuitmond. Spuit het mengsel in de rolletjes. Bestrooi voor het serveren met poedersuiker en de rest van de sinaasappelrasp.
Voedingswaarde
Recepten en bereiding: Phoebe Wood. Fotografie: Chris Court. Styling: Kirsten Jenkins. Bewerking: Dosia Brewer.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!