brood met honing-notencrumble

brood met honing-notencrumble

Heb jij nog brood liggen dat eigenlijk op moet? Gooi het niet weg! Met deze heerlijke honing-notencrumble geef je oud brood een tweede leven.

Door de combinatie van smeuïge honing, krokante noten en een zachte broodbasis wordt dit toetje extra sticky én crispy. Precies wat je wil na een lange dag.

Serveer het warm, rechtstreeks uit de oven, met een lepel volle yoghurt of een bolletje vanille-ijs voor dat perfecte contrast tussen zoet en fris. Deze brood met honing-notencrumble is een duurzaam en heerlijk nagerecht waarmee je niets verspilt, maar wél indruk maakt.

Brood met honing-notencrumble

aantal 8 | dessert, nagerecht | doordeweeks, feestdagen, feestelijk, kerst, weekend | internationaal | glutenvrij

Glutenvrije bloem is een mengsel van gemalen zaden zoals bijvoorbeeld maïs, rijst, boekweit en quinoa met een emulgator of verdikkingsmiddel. Niet gevoelig voor gluten? Dan kun je ook gewone bloem gebruiken.

Voorbereiding:25

Kooktijd:1 5

afkoelen10

Kookgerei

  • ovenschaal van 1¾ l inhoud

Ingrediënten

  • ± 300 g glutenvrij volkorenbrood, 12 sneetjes*
  • 50 g boter, op kamertemperatuur
  • 80 g gedroogde cranberry’s, grof gehakt
  • 625 ml melk
  • 4 eieren
  • 3 el vloeibare honing + extra voor erbij
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 tl gemalen kardemom
  • 1 tl gemalen kaneel
  • evt. yoghurt en diepvriesframbozen, voor erbij

Honing-notencrumble

  • 85 g walnoten, grof gehakt
  • 3 el amandelschaafsel
  • 1 el gemengde zonnebloem- en pompoenpitten
  • 1 el vloeibare honing
  • 30 g ijskoude boter, grof geraspt
  • ½ tl gemalen kaneel
  • ½ tl gemalen kardemom
  • 1 el glutenvrije bloem*

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Besmeer de sneetjes brood aan beide kanten dun met de boter. Snijd elke snee in 2 driehoekjes. Verdeel ze samen met de cranberry’s over de ovenschaal.
  3. Klop in een grote mengbeker de melk, eieren, honing, vanille, kardemom, kaneel en een snuf zout. Schenk over het brood en laat ± 5 min. intrekken.
  4. Doe intussen alle ingrediënten voor de crumble in een kom. Wrijf met je vingertoppen de blokjes boter erdoor tot een grof kruimelmengsel.
  5. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en bak 30 min. Haal de folie eraf en strooi het kruimelmengsel over het brood. Bak nog 30–35 min. tot de broodschotel goudbruin is en net gestold. Neem uit de oven en laat 5–10 min. afkoelen.
  6. Besprenkel met honing en serveer evt. met yoghurt en frambozen.

Voedingswaarde

  • calorieën: 440 kcal
  • eiwit: 12 g
  • vet: 26 g
  • koolhydraten: 38 g

RECEPTEN KERRIE RAY, KATHY KNUDSON FOTOGRAFIE VANESSA LEVIS, GUY BAILEY, NIGEL LOUGH STYLING KIRSTEN JENKINS

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Kijk ook eens: pruim-braam-perencrumble met macadamia & kardemom-anijsroom