vegetarisch
aantal 1 |
lunch |
feestelijk, weekend |
frans |
vegetarisch
Brioche: het is zacht, zoet en glanzend. Versgebakken brioche is zo sjiek als brood maar kan zijn. Perféct voor een zondagochtend ontbijt. Of ga aan de slag met deze briochekrans.
Ingrediënten
- 7 g gedroogde gist 1 zakje
- 25 g suiker
- 55 ml lauwwarme melk
- 260 g bloem
- 3 eieren + 1 ei als glazuur op kamertemperatuur
- 120 g boter in blokjes op kamertemperatuur
- ook nodig: briochevorm ingevet
Instructies
- Doe de gist, suiker en melk in een kom en laat ± 10 min. staan of tot het schuimig wordt. Voeg de bloem, ½ tl zout en de eieren toe en kneed tot een soepel deeg. Kneed nu klontje voor klontje de boter door het deeg tot alle boter is opgenomen en een zacht plakkerig deeg ontstaat. Dit kan ook met de kneedhaken van de mixer.
- Doe het deeg in een grote kom, dek goed af met plasticfolie en laat op kamertemperatuur ± 2 uur rijzen of tot het in volume ongeveer is verdubbeld.
- Sla het deeg terug, dek de kom weer goed af met plasticfolie en laat het deeg 4 uur tot 1 nacht in de koelkast rusten. Maak van driekwart van het deeg een bal en leg in de vorm. Maak een bal van de rest van het deeg. Maak een gat in het midden van het deeg en duw de bal erin. Klop het extra ei los en bestrijk met de helft de brioche.
- Laat op kamertemperatuur ± 1½ uur rijzen.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Bestrijk de brioche met de rest van het ei. Bak in ± 35 min. bruin en gaar. Dek evt. af als de bovenkant te donker wordt. Haal uit de oven en laat afkoelen op een rekje.
Voedingswaarde
calorieën: 443kcal
eiwit: 13g
vet: 24g
koolhydraten: 43g
Recept en tekst: Dosia Brewer. Fotografie: Saskia van Osnabrugge
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!