bramenkruimelcake van Yvette van Boven

bramenkruimelcake van Yvette van Boven
RECEPT EN TEKST: YVETTE VAN BOVEN | FOTOGRAFIE: ERIC VAN LOKVEN | STYLING: CYN FERDINANDUS | BEREIDING: VICTOR DE LAUNAY.
aantal 6 |
taart, zoet |
|
|
Yvette verruilde haar eigen bramenstruik voor de wilde bramen… op veilige afstand van haar Ierse tuin. 'Het leuke is dat ik ze nog gewoon kan plukken, en we samen, op ons nieuw ontgonnen veld, in de laat-zomerse middagzon kunnen picknicken met scones, bramenjam en bramenkruimelcake met bramenkaramelsaus. En… met het mooiste uitzicht!'
Kooktijd25 minutes
oven1 hour
Totale tijd1 hour 25 minutes

Kookgerei

  • ook nodig: taartvorm (liefst met losse bodem) van 20 cm Ø, ingevet en bodem bekleed met ingevet bakpapier

Ingrediënten

  • 50 g bloem
  • 75 g amandelmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • ½ tl baksoda
  • 125 g boter, op kamertemperatuur + extra voor het invetten
  • 200 g suiker
  • 2 eieren
  • 125 g crème fraîche
  • 300 g verse bramen of evt. bevroren en ontdooide bramen
  • naaldjes van 1 takje rozemarijn, heel fijn gehakt

kruimellaag

  • 100 g suiker
  • 75 g bloem
  • 50 g amandelmeel
  • 50 g boter, in stukken gesneden
  • voor erbij: crème fraîche of roomijs

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Meng voor de kruimellaag de suiker, bloem, het amandelmeel en een snufje zout in een kom. Wrijf de boter erdoor tot het kruimelig is en zet de kom tot gebruik in de koelkast.
  • Meng voor de cake met een garde de bloem, het amandelmeel, bakpoeder, baksoda en een snufje zout goed door elkaar in een kom.
  • Klop in een andere kom de boter met de suiker licht en luchtig, zeker 3-4 min. Voeg de eieren één voor één toe.
  • Spatel het bloemmengsel en de crème fraîche afwisselend in porties erdoor tot een mooi glad beslag.
  • Schep het beslag in de taartvorm en verdeel de bramen en de fijngehakte rozemarijn erover. Bestrooi met de kruimellaag.
  • Bak de cake tot een erin gestoken prikker er schoon uitkomt: zo’n 50-60 min. Laat iets afkoelen in de vorm en laat verder uit de vorm afkoelen op een rooster.
  • Serveer lauwwarm met extra crème fraîche of roomijs (reken 1 el crème fraîche of 1 bol ijs per persoon).

Voedingswaarde

calorieën: 685kcal
eiwit: 11g
vet: 38g
koolhydraten: 73g
auteur: delicious.
RECEPT EN TEKST: YVETTE VAN BOVEN | FOTOGRAFIE: ERIC VAN LOKVEN | STYLING: CYN FERDINANDUS | BEREIDING: VICTOR DE LAUNAY.

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!