aantal 6 |
taart, zoet |
|
|
taart, zoet |
|
|
Yvette verruilde haar eigen bramenstruik voor de wilde bramen… op veilige afstand van haar Ierse tuin. 'Het leuke is dat ik ze nog gewoon kan plukken, en we samen, op ons nieuw ontgonnen veld, in de laat-zomerse middagzon kunnen picknicken met scones, bramenjam en bramenkruimelcake met bramenkaramelsaus. En… met het mooiste uitzicht!'
Kookgerei
-
ook nodig: taartvorm (liefst met losse bodem) van 20 cm Ø, ingevet en bodem bekleed met ingevet bakpapier
Ingrediënten
- 50 g bloem
- 75 g amandelmeel
- 1 tl bakpoeder
- ½ tl baksoda
- 125 g boter, op kamertemperatuur + extra voor het invetten
- 200 g suiker
- 2 eieren
- 125 g crème fraîche
- 300 g verse bramen of evt. bevroren en ontdooide bramen
- naaldjes van 1 takje rozemarijn, heel fijn gehakt
kruimellaag
- 100 g suiker
- 75 g bloem
- 50 g amandelmeel
- 50 g boter, in stukken gesneden
- voor erbij: crème fraîche of roomijs
Instructies
-
Verwarm de oven voor op 180°C.
-
Meng voor de kruimellaag de suiker, bloem, het amandelmeel en een snufje zout in een kom. Wrijf de boter erdoor tot het kruimelig is en zet de kom tot gebruik in de koelkast.
-
Meng voor de cake met een garde de bloem, het amandelmeel, bakpoeder, baksoda en een snufje zout goed door elkaar in een kom.
-
Klop in een andere kom de boter met de suiker licht en luchtig, zeker 3-4 min. Voeg de eieren één voor één toe.
-
Spatel het bloemmengsel en de crème fraîche afwisselend in porties erdoor tot een mooi glad beslag.
-
Schep het beslag in de taartvorm en verdeel de bramen en de fijngehakte rozemarijn erover. Bestrooi met de kruimellaag.
-
Bak de cake tot een erin gestoken prikker er schoon uitkomt: zo’n 50-60 min. Laat iets afkoelen in de vorm en laat verder uit de vorm afkoelen op een rooster.
-
Serveer lauwwarm met extra crème fraîche of roomijs (reken 1 el crème fraîche of 1 bol ijs per persoon).
Voedingswaarde
calorieën: 685kcal
eiwit: 11g
vet: 38g
koolhydraten: 73g
RECEPT EN TEKST: YVETTE VAN BOVEN | FOTOGRAFIE: ERIC VAN LOKVEN | STYLING: CYN FERDINANDUS | BEREIDING: VICTOR DE LAUNAY.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!