aantal 30 |
koek |
|
hollands |
Dit eenvoudige boterkoekje houdt heel goed zijn vorm. Perfect voor het bakken van een koekje waar je leuke vormpjes uit wilt steken.Ook lekker: chocolate chip cookies.
Ingrediënten
- 125 g boter op kamertemperatuur
- 125 g fijne kristalsuiker
- 2 eidooiers + 1 evt. 1 extra voor bestrijken
- 250 g bloem
- 1 biocitroen rasp
glazuur*
- 200 g poedersuiker
- voedingskleurstof evt.
- ook nodig: spuitzak evt.
Instructies
- Klop de boter met de suiker in 5 min. licht en romig. Doe er 2 eidooiers bij en klop door tot alles goed is gemengd.
- Meng er de bloem, een snufje zout en de citroenrasp door en vorm snel tot een zacht deeg.
- Vorm een bal van het deeg, druk plat en laat afgedekt in de koelkast ± 1 uur rusten.
- Rol tussen twee stukken bakpapier uit tot ± ½ cm dikte en steek er koekjes uit met een koekjessteker. Breng de rest van het deeg weer samen, rol weer uit en steek er weer koekjes uit. Ga zo door tot het deeg op is.
- Leg de koekjes op een met bakpapier bekleed bakblik. Klop, als je de koekjes niet gaat glazuren, de laatste eidooier los en bestrijk de koekjes ermee. Bak de koekjes in het midden van de oven in ± 10 min. gaar en heel licht gekleurd. Neem uit de oven en laat op het bakblik afkoelen.
- Meng voor het glazuur de poedersuiker eerst met 1 el water en roer er net zoveel water door tot er een dikke maar spuitbare massa ontstaat. Verdeel eventueel in verschillende bakjes en roer er per bakje een verschillende kleurstof door. Doe de glazuur in een spuitzak en versier de koekjes ermee. *of koop kant en klare glazuur.
Voedingswaarde
Wil je een leuke twist geven aan je boterkoekjes?
- Vervang 20 gram van de bloem door cacaopoeder en vervang de citroenrasp door sinaasappelrasp voor een sinaasappel-chocoladekoekje.
- Meng nog 1 el maanzaad door het deeg voor een maanzaad-citroen koekje.
Recept: Dosia Brewer. Beeld: iStock
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!