bloemkool-rucolasoep met mascarpone en cannellinibonen

bloemkool-rucolasoep met mascarpone en cannellinibonen

vegetarisch
aantal | hoofdgerecht | doordeweeks | italiaans |
Gooi de stronk en bladeren van bloemkool niet weg! Je maakt er namelijk deze heerlijke soep met mascarpone en rucola mee. Heb je wat mascarpone over? Ga dan voor een lekker romig toetje.
Daar hebben we wel wat inspiratie voor natuurlijk! Zoals limoncellocrema met mascarpone (zie recept), deze bellini-trifle met amaretti & citroenmascarpone of een koffietrifle met marsala en mascarponeroom.
Kooktijd35 minutes
Totale tijd35 minutes

Ingrediënten

  • stronk, blad en dikke stelen van bloemkool
  • 3 el arachide-olie
  • 2 sjalotjes, fijn gesnipperd
  • 1,25 l groentebouillon
  • 1 blik cannellinibonen (á 400 g)
  • 2 el verse kruiden, bijv. koriander, fijngesneden, peterselie of dille
  • ½ citroen, sap
  • 8 sneden zuurdesembrood, van een dag oud
  • olijfolie extra vierge, om te besprenkelen
  • 125 g mascarpone
  • 75 g rucola, grof gesneden

Instructies

bloemkool-rucolasoep

  • Maak de stronk, het blad en de stelen van de bloemkool schoon: was ze en snijd lelijke plekken en een plak van de onderkant van de stronk weg. Snijd in grove stukken.
  • Verhit in een (soep)pan 2 el van de olie. Fruit de sjalotjes ± 1 min. Schep de bloemkoolresten erdoor en bak ± 2 min. mee. Schenk de bouillon erbij en breng tegen de kook. Kook de soep in ± 15 min. zachtjes gaar.
  • Pureer intussen de helft van de cannellinibonen, de kruiden, de rest van de olie, het citroensap en zout en peper met een staafmixer tot een dip.
  • Rooster het brood in de broodrooster of grillpan goudbruin en krokant. Leg op een schaal en besprenkel royaal met olijfolie en bestrooi naar smaak met zeezout.
  • Neem de soep van het vuur en pureer met de staafmixer glad. Voeg de mascarpone toe en laat al roerend smelten in de warme soep. Voeg de rest van de bonen toe en laat even meewarmen. Breng de soep op smaak met zout en peper en voeg vlak voor serveren de rucola toe.
  • Schep de soep in 4 kommen en besprenkel met een beetje extra olijfolie. Serveer met de olijfolietoast en de cannellinidip.

limoncellocrema met mascarpone

  • Klop 125 g mascarpone met 100 ml slagroom dik en romig. Klop er 2-3 el limoncello of citroensiroop door. Schep in 4 glazen en steek er een koekje in.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
RECEPT, STYLING, BEREIDING: JANNEKE PHILIPPI | FOTOGRAFIE: SERGE PHILIPPI.
 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!