bloedsinaasappeltaartje

bloedsinaasappeltaartje

Verzot op zoet? Dan is onze special echt iets voor jou!

aantal 6 | zoet | pasen | |
Dit overheerlijke bloedsinaasappeltaartje zit vol met heerlijke vanillehangop. Maak een grote taart of kies voor zes kleine taartjes, leuk om uit te delen!
Kooktijd1 hour
Rusten/oven/afkoelen3 hours 35 minutes
Totale tijd4 hours 35 minutes

Ingrediënten

vanillehangop

  • ½ l boerenyoghurt
  • 150 ml slagroom
  • 50 g poedersuiker
  • 1 vanillestokje
  • 1 limoen rasp en sap, biologisch

taartbodem

  • 175 g bloem
  • 80 g amandelmeel
  • 100 g suiker
  • 125 g boter, op kamertemperatuur
  • ½ tl kardemompoeder
  • 2 eieren
  • ook nodig: ingevette metalen taartvorm met losse bodem van 24 cm Ø, of 6 ingevette kleine vormpjes met losse bodem van 8-10 cm Ø, steunvulling

vulling

  • 2 eieren
  • 8 eidooiers
  • 225 g suiker
  • 3 bloedsinaasappels sap en rasp, biologisch + 3 bloedsinaasappels voor garnering
  • 1 limoen rasp en sap, biologisch
  • sap van 1/2 citroen
  • 200 g boter
  • 200 ml slagroom

Instructies

  • Laat voor de vanillehangop de yoghurt een nacht (minimaal 8 uur) in een theedoek in een bolzeef uitlekken boven een pan. Sla de slagroom tot yoghurtdikte en schep de hangop erdoor. Voeg de poedersuiker, het vanillemerg, limoensap en de -rasp toe en spatel voorzichtig door elkaar.
  • Meng voor de taartbodem 1 ei met alle overige ingrediënten met de hand of in de keukenmachine zo snel mogelijk tot een soepel deeg.
  • Druk het deeg op een dun met bloem bestoven werkvlak tot een platte schijf en leg afgedekt 2 uur in de koelkast. Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Rol het deeg op een dun met bloem bestoven werkvlak uit tot een grote lap van ½ cm dikte en 28 cm Ø. Leg het deeg voorzichtig in de vorm, druk goed aan. Snijd de rand netjes bij. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Leg er een flink stuk bakpapier op en vul met de steunvulling. Of verdeel het deeg in 6 gelijke platte schijven en rol die iets groter uit dan je vormpjes. Werk net zo als bij de grote vorm.
  • Bak de bodem 25-30 min. (de kleintjes 18-20 min.) in de oven. Verwijder het bakpapier met de steunvulling. Bestrijk de bodem(s) met het laatste losgeklopte ei en bak ze nogmaals 3-5 min. tot het laagje stevig is. Laat de bodem iets afkoelen, neem voorzichtig uit de vorm en zet op een mooie taartschaal. Laat in ± 1 uur geheel afkoelen.
  • Meng intussen voor de vulling de eieren, dooiers en suiker samen met al het citrussap en -rasp tot een glad mengsel in een grote kom. Verwarm de slagroom en laat de boter hierin smelten. Klop eerst een deel van het warme roommengsel bij het eimengsel in de kom, zodat het al iets warmer wordt. Giet dan de rest van het roommengsel erbij. Zet de kom boven een pan met kokend water, zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt. Klop het eimengsel 5-10 min. totdat het mengsel mooi dik bindt (75-80°C). Blijf continue met een spatel roeren.
  • Neem van het vuur en giet voorzichtig in de afgekoelde deegbodem(s). Dek af met plasticfolie en laat rusten in de koeling.
  • Snijd met een scherp mes de schil met het wit van de bloedsinaasappels en snijd ze in plakjes. Beleg de taart(jes) met de sinaasappelplakjes. Serveer met de vanillehangop.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Recepten, tekst, bereiding: Mister Kitchen. Assistent Marleen Peeters. Fotografie: Ernie Enkelaar. Styling: Cyn Ferdinandus. Bewerking: Trudelies Schouten
 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!