aantal 4 |
hoofdgerecht |
doordeweeks, weekend |
italiaans |
In Italië is bleekselderij een van de basisingrediënten voor veel gerechten. Ook hier vinden we het heerlijk, vooral in een fijne stamp. Tip: koop de bleekselderij als die fris ruikt en mooie groene bladeren heeft.
Zin in meer stamppot? Maak dan ook deze witlofstamppot met camembert.
Ingrediënten
- 500 g kalfsgehakt of -saucijzen
- 1¼ kg kruimige aardappels geschild, in stukken
- 50 g boter
- 150 ml trappistenbier dubbel
- 100 ml kalfsfond
- 2 el Luikse stroop of appel-perenstroop
- 50 g zoetzure zilveruitjes pot, uitgelekt
- 1 struik bleekselderij
- 125 g gerookte spekreepjes
- 150 ml volle melk
- 3 takjes bladselderij blad, fijngesneden
Instructies
- Kruid het kalfsgehakt met zout en peper en rol er balletjes van. Of druk steeds een beetje vlees uit de saucijzen en rol daar balletjes van.
- Kook de aardappels in een laagje water met zout afgedekt in ± 20 min. gaar. Smelt in een braadpan 25 g boter. Bak de kalfsgehaktballetjes rondom bruin aan. Voeg het bier, de fond, stroop en zilveruitjes toe en breng tegen de kook aan.
- Draai het vuur laag en stoof de balletjes met de deksel op de pan gaar in ± 10 min.
- Maak intussen de bleekselderij schoon. Schil de stengels met een dunschiller om de hardste draden eraf te halen en snijd ze in boogjes.
- Smelt de rest van de boter in een koekenpan. Bak de spekreepjes knapperig in 3 min. Schep de bleekselderij erdoor en bak de reepjes in 8-10 min. gaar. Verwarm de melk. Neem de deksel van de pan met gehaktballetjes en laat het stoofvocht op iets hoger vuur tot de gewenste dikte inkoken. Giet de aardappelen af. Stamp de aardappelen met de melk tot een smeuïge puree. Schep de bleekselderij met de spekjes, het selderijblad en zout en peper naar smaak erdoor.
- Schep de selderijstamppot op 4 borden. Verdeel de gehaktballetjes en de saus erover.
Voedingswaarde
* Luikse stroop is een stroop van peren, appels en dadels, te koop bij veel supermarkten.
Recepten, styling en bereiding: Janneke Philippi. Fotografie: Serge Philippi. Bewerking: Trudelies Schouten
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!