Voorkeur: glutenvrij, vegetarisch
aantal 4 | hoofd, hoofdgerecht | doordeweeks, weekend | internationaal | glutenvrij, vegetarisch
Loop door het buitendijkse park of leg je boot aan de steiger en nestel je in een stoel aan het strandje van Strand vier. Dit restaurant – net buiten Monnickendam – ligt pal aan het kabbelende Markermeer. Even zwemmen en dan aan tafel voor mediterrane vega-gerechten die je ook makkelijk thuis kunt maken. Zoals deze bietentajine!
Ingrediënten
- 600 g rauwe rode bieten, geschild, in 2 cm-stukjes
- 4 rode uien, in 2 cm-stukjes
- 400 g zoete aardappels, geschild, in 2 cm-stukjes
- 75 ml olijfolie, 5 el
- 2 tl kaneel
- 1 tl komijn
- 1 el harissa
- 6 teentjes knoflook, fijngesneden
- 30 g verse gemberwortel, geraspt
- 400 g gepelde tomaten, 1 blik
- rasp en sap van ½, biocitroen
- 4 dadels, grof gehakt
- 310 g kikkererwten, blik, uitlekgewicht 265 g, afgespoeld en uitgelekt
- verse munt, koriander, yoghurt, nigellazaad, amandelen en granaatappelmelasse, voor erover
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C. Schep de bieten, rode ui en zoete aardappels op een met bakpapier beklede bakplaat om met 3 el olijfolie, kaneel, komijn en zout en peper. Bak in 40 min. goudbruin en gaar.
- Verhit intussen de resterende 2 el olijfolie in een steelpan op middelhoog vuur en bak de harissa, knoflook en gember glazig. Voeg de tomaten, citroenrasp en het -sap toe. Breng de saus aan de kook en plet de tomaten stuk. Zet het vuur lager en stoof 5 min.
- Voeg de dadels, kikkererwten, bietjes, zoete aardappel en uien toe aan de saus en breng op smaak met peper, zout en eventueel citroensap. Verdeel over vier diepe borden en garneer met de verse munt, koriander, een schepje yoghurt, nigellazaad, amandelen en granaatappelmelasse.
Voedingswaarde
- calorieën: 550 kcal
- eiwit: 14 g
- vet: 19 g
- koolhydraten: 72 g
RECEPTEN JESSIE YDO, FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR, STYLING MARIJN VISSER, STYLING PROPS MAKE MY DAY CONCEPTSTORE, RE-TALE.NL, SISSY-BOY HOMELAND, DILLE & KAMILLE
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Bekijk ook: tajine met lamsgehaktballetjes en chermoula