Baskische geitenkaas-cheesecake met gestoofde perzik

Baskische geitenkaas-cheesecake met gestoofde perzik
RECEPTEN: BEN MILGATE, ELVIS ABRAHANOWICZ | FOTOGRAFIE: BEN DEARNLEY | STYLING: KIRSTEN JENKINS.
glutenvrij
aantal 10 | taart, zoet | | spaans | glutenvrij
Basken weten wat lekker is! Zacht, vol en romig in combinatie met gestoofde perzik, vanille en rozemarijn. Loopt het water je al in de mond? Begin wel ruim op tijd aan deze basque cheesecake want hij moet zeker 6 uur afkoelen en opstijven.
Kooktijd45 minutes
oven + afkoelen6 hours 55 minutes
Totale tijd7 hours 40 minutes

Kookgerei

  • ook nodig: springvorm 24 Ø cm

Ingrediënten

  • 400 g roomkaas in stukjes, op kamertemperatuur
  • 400 g verse zachte geitenkaas in stukjes, op kamertemperatuur
  • 2 vanillestokjes, opengesneden en merg eruit geschraapt
  • 400 ml slagroom
  • 400 g fijne kristalsuiker
  • 25 g maïzena, gezeefd
  • 3 eieren + 6 eidooiers

gestoofde perziken

  • 3 perziken, gehalveerd, pit eruit
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 1 vanillestokje, opengesneden en merg eruit geschraapt
  • 1 plukje rozemarijn

vanilleroom

  • 200 ml slagroom
  • 50 g poedersuiker, gezeefd
  • 1 vanillestokje, opengesneden en merg eruit geschraapt

Instructies

  • Begin minstens 7 uur van tevoren aan dit recept.
  • Verwarm de oven voor op 240°C.
  • Vet de bodem en rand van een springvorm van 24 cm Ø in. Bekleed royaal met bakpapier tot 5 cm boven de rand van de vorm, de cake rijst nog een stuk.
  • Doe de roomkaas en geitenkaas met het merg van 2 vanillestokjes in de mengkom van de tafelmixer en klop glad op matige snelheid. Klop geleidelijk de room erdoor.
  • Voeg de suiker toe en klop 2 min. Voeg de maïzena en eidooiers toe. Klop 1-2 min. Voeg de hele eieren een voor een toe en klop in nog 5 min. tot een glad mengsel.
  • Schep dit in de geprepareerde bakvorm. Schuif in het midden van de oven en bak 30-35 min., tot de bovenkant de kleur van donkere karamel heeft en de taart in het midden nog wat wiebelig is. Schakel de oven uit en laat de taart 1 1⁄2-2 uur in de oven afkoelen. Laat dan door en door koud worden in de koelkast, liefst een hele nacht. Laat voor serveren weer op kamertemperatuur komen.
  • Verwarm intussen voor de gestoofde perziken de oven voor op 160°C.
  • Leg de halve perziken met het snijvlak omlaag in een diepe bakvorm waarin ze net naast elkaar passen.
  • Verwarm in een steelpannetje op matig vuur al roerend de 200 g suiker met 200 ml water en het merg van 1 vanillestokje tot de suiker is opgelost.
  • Besprenkel de perziken met de suikersiroop en voeg de rozemarijn toe. Dek goed af met aluminiumfolie en stoof de perziken 15-20 min. tot ze net gaar zijn. Neem uit de oven en haal de folie eraf. Laat afkoelen en schenk de siroop in een kannetje.
  • Klop alle ingrediënten voor de vanilleroom tot zachte pieken. Zet 1 uur in de koelkast om wat op te stijven.
  • Serveer de taart op een grote schaal en geef de perziken en vanilleroom erbij.

Voedingswaarde

calorieën: 654kcal
eiwit: 11g
vet: 38g
koolhydraten: 67g
auteur: delicious.
RECEPTEN: BEN MILGATE, ELVIS ABRAHANOWICZ | FOTOGRAFIE: BEN DEARNLEY | STYLING: KIRSTEN JENKINS.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Nog meer lekkers uit het zuiden: 5x zoet uit Spanje om je vingers bij af te likken