Barts spring rolls met nuac cham uit Vis van de Plank

Barts spring rolls met nuac cham uit Vis van de Plank
Recept: Bart van Olphen, Fotografie: David Loftus, Styling: Mirjam van der Rijst.

Met tonijn uit blik maak je echt niet alleen tonijnsalade, zo rolt Bart van Olphen de tonijnfilets tussen rijstvellen gevuld met knapperige worteltjes, bosuien en lekker veel frisse koriander. Om te dippen: nuac cham, de altijd lekkere Vietnamese saus.

Vietnamese dipsaus

Even een hoog nodig lesje nuac cham – want deze saus is zo goed, dat je hem voortaan over al je Aziatische gerechten wil lepelen. Nuac cham (of Nuoc cham) komt uit Vietnam en is een bolwerk van umami. Het is zoet, zuur, zout en dat in perfecte balans.

Het is een essentieel onderdeel van de Vietnamese keuken en wordt gebruikt als dipsaus, dressing of smaakmaker. In vrijwel elke nuac cham kom je de volgende ingrediënten tegen: vissaus (nuoc mam), limoensap, suiker, knoflook, verse chili en wat water om de smaken met elkaar te verbinden.

Afhankelijk van het gerecht kun je de saus uitbreiden. Bijvoorbeeld met rijstazijn, wortelreepjes, of kokoswater om ‘m net iets milder te maken. Sommige koks peppen ‘m op met extra citroengras of gember.

Verdubbel gerust het recept van Bart van Olphen want de saus gaat net zo goed bij spring rolls als bij poké bowls en Vietnamese vissalades met rijstnoedels. En bestel zijn nieuwste boek hier!

Spring rolls met nuac cham uit Vis van de Plank

aantal 4 | hoofdgerecht, snack, voorgerecht | | vietnamees |
Blikvis is bij uitstek geschikt voor de bereiding van oosters geïnspireerde recepten. Bart van Olphen deelt in Vis van de Plank een flinke dosis vis-uit-blik-inspiratie met typisch Aziatische smaken, zoals deze spring rolls met nuac cham.

Ingrediënten

  • 8 rijstvellen

Vulling

  • 100 g glasnoedels
  • 1 pot albacore-tonijn in olijfolie, uitgelekt
  • 2 wortels, in dunne repen
  • 2 bosuien, in dunne ringen
  • 4 takjes koriander, blaadjes geplukt

Smashed-komkommersalade

  • 4 kleine komkommers
  • 2 tenen knoflook, geraspt
  • 1 el rijstazijn
  • 1 el sojasaus
  • 1 tl sesamolie
  • 1 tl bruine suiker
  • 1 el crispy chiliolie
  • 1 el wit sesamzaad
  • zout

Nuac cham

  • sap van 2 limoenen
  • 4 el vissaus
  • 1 rode peper zaadlijsten verwijderd, ragfijn gesneden
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 40 g bruine suiker
  • 1 el rijstazijn
  • 1 el water

Instructies

  • Meng voor de nuac cham alle ingrediënten in een kom en roer tot de suiker is opgelost.
  • Sla voor de komkommersalade met een deegroller zacht op de komkommer. Snijd de komkommer in de lengte en daarna in kleinere stukken. Meng de komkommer in een kom met 1 theelepel zout om er vocht aan te onttrekken. Laat 15 minuten rusten; giet dan het vocht uit de kom. Bereid in de tussentijd een saus van de geraspte knoflook, rijstazijn, sojasaus, sesamolie, bruine suiker en chiliolie. Meng de saus door de komkommer en garneer met het sesamzaad.
  • Breng in een pan ruim water met zout aan de kook. Voeg de noedels toe en kook ze beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de noedels af in een zeef en spoel ze af onder koud stromend water zodat ze niet gaan kleven.
  • Dompel de rijstvellen een voor een 2-3 seconden in warm water zodat ze zacht worden. Verdeel vervolgens de glasnoedels, tonijn, wortel, bosui, komkommer en koriander erover.
  • Serveer met de nuac cham en komkommersalade.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Recept: Bart van Olphen, Fotografie: David Loftus, Styling: Mirjam van der Rijst.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Maak ook deze krokante loempia’s met nuac cham van Oscar