vegetarisch
aantal 4 |
bijgerecht |
doordeweeks, zomer |
midden-oosters |
De Noord-Ierse Diana Henry maakt recepten die naar je pan lonken. In delicious. januari schenken we aandacht aan haar nieuwe boek Simpel, Makkelijk eten, groots van smaak en selecteren we de lekkerste gerechten. Hier geven we je nog een fijne toegift: aubergines met kikkererwten. Serveer dit bijgerecht naast Marokkaanse zalm met paprika…
Ingrediënten
- 3 aubergines in totaal 750 g
- 3 uien middelgrote
- 6 el milde olijfolie
- 3 tl komijnpoeder
- 2 tl aleppopeper of andere milde chilipeper zoals pul biber, Turkse winkel
- 50 ml olijfolie extra vergine
- 400 g kikkererwten uit blik, uitgelekt en afgespoeld
- scheutje citroensap
- ½ bosje koriander fijngehakt
- 1½ el dadelstroop
- 5 dikke kleverige dadels, bijv. medjool, ontpit en fijngehakt
- 15 g walnoten in stukjes, geroosterd
yoghurt dressing
- 4 el Griekse yoghurt
- 50 ml tahina
- 1 teen knoflook fijngewreven of geraspt
- ½ citroen sap
- zout en peper naar smaak
Instructies
- Verhit de oven tot 200°C. Snijd de aubergines horizontaal in plakken van ± 2 cm dik en halveer de grootste plakken. Halveer de uien en snijd ze in halfronde plakken. Doe aubergines en uien in een braadslee, besprenkel met 5 el milde olijfolie en voeg de komijn, aleppopeper en wat zout en peper toe. Meng, zet 45 min. in de oven en schep om; de aubergines slinken sterk.
- Pureer met een staafmixer de tahina, olijfolie, knoflook, yoghurt, citroensap, zout en peper naar smaak met 50 ml water. De massa moet de consistentie van dikke room krijgen. Als de dressing te dik wordt, voeg je wat extra water toe, breng opnieuw op smaak met zout en peper.
- Wacht tot de aubergines bijna gaar zijn. Verhit de laatste el gewone olijfolie in een koekenpan en verhit de kikkererwten. Breng op smaak met zout, peper en een scheutje citroensap en schep alles in een brede, ondiepe kom. Schep de koriander door de aubergines en schep ze op de kikkererwten. Bedruppel het gerecht met de dressing en daarna met de dadelstroop. Bestrooi alles met dadels en walnoten en serveer.
Voedingswaarde
Receptuur: Diana Henry. Foodstyling: Joss Herd. Fotografie: Laura Edwards. Bewerking: Merijn Tol.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!