Omdat ze in het seizoen zijn, komen asperges zeker op het paasmenu: gepaneerd met een frisse kruidensalade erbij, of in een zoutkorst zoals dit asperge recept.
Voor nog meer asperge- en paasinspiratie sla je – natuurlijk – de nieuwe delicious. open. We bakken geurig kaneelbrood, choco-babka, en hartige kaas-uienkruiers van Rutger. Voor alle overgebleven eieren hebben we een passend gerecht: van linzencurry tot pad see ew.
Nodig alvast je vrienden uit, want we geven je de beste recepten voor een bonte brunch die de hele dag mag duren. Alle recepten vind je in het magazine, bestel hem hier.
Asperges in zoutkorst met citroenrisotto en roodbaars
aantal 4 |
hoofdgerecht |
pasen |
nederlands |
Wil je supersmaakvolle witte asperges? Intensiveer dan de smaak door de asperges te garen in een zoutkorst. Serveer als elegant (Paas)hoofdgerecht met onze citroenrisotto en roodbaars.
Kookgerei
- ook nodig: ovenschaal van 18×28 cm
Ingrediënten
- 1 1/2 kg grof zeezout
- 3 eiwitten, losgeklopt
- 150 g tarwebloem
- 12 dikke witte asperges, niet te dun geschild, zonder houtige eindjes
- 4 el olijfolie
- 1 ui, fijngesneden
- 1 teen knoflook, fijngesneden
- 300 g risottorijst
- 60 ml Noilly Prat*
- 750 ml warme kippenbouillon
- rasp van 1 biocitroen + 1 el sap
- 2 el mascarpone
- 60 g pecorino, geraspt
- 2 el boter
- 500 g roodbaarsfilet
- postelein, als garnering
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C. Kneed voor het zoutdeeg 1 kg zout met de eiwitten en tarwebloem tot een samenhangend deeg. Leg de rest van het zeezout in een laag van ± 1 cm in een ovenschaal. Leg er 6 asperges op. Beleg met de andere 6 asperges en dek volledig af met het zoutdeeg. Druk goed aan zodat er geen gaten in het zoutdeeg zijn. Bak de asperges 15 min. in de oven.
- Neem de asperges uit de oven en laat 5 min. rusten. Breek de zoutkorst open, haal de asperges eruit en en verwijder het overtollige zout op de asperges. Borstel het er voorzichtig af of houd de asperges even kort onder de koude kraan. De asperges smaken zouter dan je gewend bent, maar zijn heerlijk in balans met de citroenrisotto en vis.
- Verhit intussen 2 el olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit de ui en knoflook 2 min. Voeg de rijst toe en bak 1 min. mee. Blus af met de Noilly Prat en laat al het vocht verdampen. Voeg een soeplepel bouillon toe en laat al roerend het vocht verdampen. Herhaal tot de rijst beetgaar is. Neem van het vuur, roer de citroenrasp, mascarpone en pecorino erdoor. Voeg peper en zout toe, laat afgedekt 5 min. staan.
- Verhit intussen de rest van de olijfolie en de boter in een koekenpan en bak op hoog vuur de roodbaarsfilets aan beide kanten kort aan. Breng op smaak met enkele druppels citroensap, peper en zout.
- Serveer de asperges met de risotto en roodbaars. Besprenkel met de boter uit de pan en garneer met de postelein.
Voedingswaarde
calorieën: 689kcal
eiwit: 36g
vet: 28g
koolhydraten: 68g
*Noilly Prat is een Franse droge vermout en koop je bij de slijterij.
RECEPTEN, STYLING, FOODSTYLING: LES FILLES ROUGES | FOTOGRAFIE: WOUT HENDRICKX.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!