Psst… Beter leren bakken dit jaar? Je vindt allerlei (zoete) cursussen bij onze delicious. academy!
aantal 8 |
gebak, zoet |
familietijd, feestelijk |
nederlands |
Een appeltaart doet het natuurlijk altijd goed. Heb je wel eens een variant met speltmeel geproefd? Hij is gemaakt van heerlijk knapperig deeg en heeft een zachtzure vulling. Serveer lekker met een beetje Griekse yoghurt! Nog meer zin in gezond zoet? Ga voor kwarkbroodjes met rozijnen en sinaasappel of maak wortelmuffins met gemberglazuur!
Ingrediënten
- 175 g witte speltbloem*
- 50 g volkoren speltmeel*
- ¾ tl gemalen kaneel + extra voor bestrooien
- 35 g oersuiker*
- 60 ml extra vergine olijfolie met een milde smaak + ½ tl extra
- 3 kleine granny smith-appels ± 400 g, geschild, in kwarten, klokhuis verwijderd
- 2 tl citroensap
- 2 el abrikozenjam
- evt. griekse 0% yoghurt voor serveren
ook nodig
- plasticfolie
- bakpapier
Instructies
- Doe speltbloem en -meel, kaneel en 1 el van de oersuiker in een grote kom. Roer alles door elkaar. Maak een kuiltje in het midden. Voeg al roerend met een vork 60 ml olie in een straaltje toe en meng alles goed tot er klontjes ontstaan. Voeg 90 ml koud water toe. Roer alles met een houten lepel door tot een kleverig deeg ontstaat. Voeg zo nodig meer water toe.
- Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en kneed kort door tot het glad is. Maak een platte schijf van het deeg, verpak het in plasticfolie en laat het 1 uur rusten in de koelkast.
- Verwarm intussen de oven voor op 180°C. Snijd elk appelkwart in 4 dunne schijfjes en doe ze in een kom. Voeg het citroensap en 1 el van de oersuiker toe en schep alles om.
- Rol het deeg uit op een licht met bloem bestoven stuk bakpapier tot een cirkel van 30 cm Ø. Leg het deeg met het bakpapier voorzichtig op een bakplaat. Bestrijk met de jam en laat daarbij een rand van 3-4 cm rondom vrij. Verdeel de appelschijfjes in cirkels over het deeg. Vouw de rand over de vulling, en vorm een grove plooirand. Bestrijk de deegrand met wat extra olie en bestrooi het deeg en de vulling met de rest van de suiker.
- Bak in de voorverwarmde oven ± 45 min. tot de taart goudbruin en krokant is. Laat hem op de bakplaat afkoelen. Bestrooi met de extra kaneel. Serveer op kamertemperatuur, eventueel met yoghurt.
Voedingswaarde
* Speltbloem, volkoren speltmeel en oer- suiker van suikerriet koop je online of bij de natuurwinkel.
Recepten: Katrina Woodman. Fotografie: Jeremy Simons. Styling: Bhavani Konings. Bereiding: Kerrie Ray. Bewerking: Dosia Brewer
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!