antipastisalade met prosciuttokruimels

antipastisalade met prosciuttokruimels
aantal 6 | bijgerecht, lunchgerecht | zomer | italiaans |
Nog even en dan is het spitsuur in de moestuin en op het land. Hoog tijd voor kleurige creaties zoals deze antipastisalade met prosciuttokruimels.
Kooktijd30 minutes
Totale tijd30 minutes

Ingrediënten

  • 6 rode uien, klein
  • 2-3 el olijfolie, plus extra om te besprenkelen
  • 250 g cherry-trostomaatjes
  • 8 plakjes prosciutto , of rauwe ham
  • 70 g broodkruim, vers
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • 250 g kerstomaatjes
  • 4 vleestomaten, klein, gehalveerd
  • 1 rode paprika, geroosterd, in reepjes
  • 1 bolletje burrata , of buffelmozzarella

basilicumvinaigrette

  • 4 el wittewijnazijn
  • 185 ml olijfolie
  • blaadjes van ½ bosje basilicum, fijngesneden
  • 1 tl dijonmosterd
  • 1 tl kristalsuiker, fijn

Instructies

  • Verwarm de oven voor op180ºC. Snijd elke ui als een bloem in 6 partjes, waarbij je de partjes aan de kant van de steel aan elkaar laat zitten. Leg ze op een bakplaat, besprenkel ze met wat olie en bestrooi ze met zout en peper. Rooster ze 20 min. in de oven.
  • Leg 8 min. voor het einde van de baktijd de trostomaatjes op de bakplaat, voeg olie en zout toe en rooster ze mee met de uien tot die zacht en gaar zijn. Laat afkoelen. Meng alle ingrediënten voor de basilicumvinaigrette in een goed afsluitbaar potje. Voeg zout en peper toe en schud alles goed door elkaar. Overgebleven vinaigrette kun je 3 dagen in de koelkast bewaren.
  • Verhit een beetje olie in een koekenpan op matig vuur. Bak hierin 2 plakjes prosciutto in 2-3 min. al omscheppend knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier en hak samen met het broodkruim en de knoflook fijn in een keukenmachine met de pulseerknop. Verhit 2 el olie in een koekenpan en schep het kruimelmengsel hierin 2-3 min. om. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Schik de uien, tomaten en paprika op een schaal, sprenkel de vinaigrette erover en bestrooi met het kruimelmengsel. Serveer de salade met de burrata en de rest van de prosciutto.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Recept: Valli Little. Fotografie: Mark Roper. Styling: Berni Smithies. Bewerking: Dosia Brewer
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!