aantal 4 |
bijgerecht |
|
hollands |
Alles thuis zelf maken, het is een echte trend. Van brood tot worst en bier, we proberen het allemaal. Daarom neemt delicious. komende maand een herboren klassieker onder de loep: inmaken! Met vandaag de nog klassiekere Amsterdamse uitjes.
Ingrediënten
- 2 kg uitjes* klein, rond, gepeld
- 750 ml wijn droog, wit
- 750 ml wittewijnazijn van goede kwaliteit
- 6 draadjes saffraan
- 2 laurierblaadjes
- 1 el pimentbessen*
- 1 el mosterdzaad
- 2 el suiker
Instructies
- Verdeel de uitjes over een aantal goed schoongemaakte (weck)potten. Breng de wijn en azijn met de kruiden, specerijen en suiker aan de kook, breng evt. op smaak met wat zou en schenk het op de uien in de weckpotten. Zorg ervoor dat de pot zo vol mogelijk zit en sluit goed af. Laat eerst afkoelen en zet dan 3-4 weken in de koelkast.
- De Amsterdamse uitjes zijn ongeopend zeker een half jaar houdbaar. Lekker bij de rijsttafel, stamppotten, captains dinner en alles waarbij je zoetzuur lekker vindt, bijv. bij een kaasplankje.
Voedingswaarde
* De ronde uitjes die voor Amsterdamse uitjes worden gebruikt zijn vers in augustus op (boeren)markten en bij sommige ruim gesorteerde groentewinkels te koop. Je kunt ook gewone ronde uitjes of zilveruitjes gebruiken, te koop bij de betere groentewinkels. Of gebruik kleine sjalotjes. Pimentbessen koop je bij de meeste toko’s en natuurwinkels.
Productie: Mister Kitchen. Fotografie: Ernie Ekelaar. Styling: Cyn Ferdinandus. Bewerking: Trudelies Schouten
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!