Amandelbessentaartjes

Amandelbessentaartjes

aantal 6 | nagerecht | familietijd, kerst, moederdag | |
Winters gebak uit Scandinavië. Althans, zo lijkt het met deze frosting van gin en citroen. Voor de bodem gebruiken we easy koelvers bladerdeeg, maar we vullen ‘m wel met homemade bosvruchtenjam.
Kooktijd35 minutes
Oven40 minutes
Totale tijd1 hour 15 minutes

Ingrediënten

  • 300 g zand- of bladerdeeg koelvers
  • 125 g boter zacht
  • 125 g kristalsuiker fijn
  • 1 el gin
  • 4 eieren
  • rasp van 1 biocitroen , sap van ½ citroen
  • 175 g amandelen gemalen
  • 160 g bosvruchtenjam
  • 160 g diepvriesbosvruchten ontdooid en uitgelekt
  • 20 g amandelschaafsel
  • ook nodig: 6 bakvormpjes met ribbels 10 cm ∅, ingevet, citroen- of vlierbloesemijs voor erbij

glazuur

  • 50 g poedersuiker + extra om te bestuiven
  • 1 tl gin
  • sap van ½ citroen

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C. Steek rondjes van 12 cm ∅ uit het deeg. Bekleed de vormpjes met het deeg en snijd de randen bij. Zet 15 min. in de koelkast.
  • Maak intussen de vulling: klop de boter met de suiker tot een licht en romig mengsel. Roer de gin erdoor en klop een voor een de eieren erdoor (klop steeds goed na elk ei). Meng de citroenrasp en het citroensap en 150 g van de gemalen amandelen erdoor.
  • Verdeel de resterende gemalen amandelen over de bodem van de vorm. meng de jam met de bosvruchten en verdeel over de vormpjes. Schep het beslag erop en strooi het amandelschaafsel erover. Bak in 35-40 min. goudgeel. Laat afkoelen.
  • Meng de poedersuiker met de gin en zoveel citroensap als nodig is om een zacht glazuur te krijgen. Schenk over de taartjes en serveer met citroen- of vlierbloesemijs.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!