vegetarisch
aantal |
gebak, nagerecht, zoet |
feestelijk, vakantie, weekend, zomer, zomers |
italiaans |
vegetarisch
gebak, nagerecht, zoet |
feestelijk, vakantie, weekend, zomer, zomers |
italiaans |
vegetarisch
Bestrijk de crostata met een dikke laag frangipane, voor de variatie gemaakt met macadamianoten in plaats van amandelen – dit is een topcombinatie met de aardbeien! Het deeg wordt nog knapperiger als je de crostata op een pizzasteen bakt.
SEIZOENSFRUIT: Deze crostata kun je natuurlijk ook met ander seizoensfruit als nectarines, pruimen of peren maken. Alles wat je maar lekker vindt.
Ingrediënten
deeg
- 340 g bloem gezeefd
- 2 tl fijne kristalsuiker
- 200 g ijskoude boter in blokjes
frangipane
- 200 g ongebrande macadamia-noten
- 160 g poedersuiker gezeefd
- 1 eiwit + 1 ei
- 400 g aardbeien zonder kroontjes, gehalveerd
- 1 el ruwe rietsuiker
- evt. vanille-ijs voor erbij
Instructies
-
Meng voor het deeg de bloem met de fijne kristalsuiker en 1⁄2 tl zout in een kom. Meng de boterblokjes met je vingertoppen door de bloem tot ze heel klein, maar nog iets vlokkig, dus voelbaar zijn. Het deeg zal daardoor lekker flaky worden. Voeg lepel voor lepel precies zoveel ijskoud water (totaal niet meer 125 ml) toe dat je een samenhangend deeg krijgt. Breng het deeg over op een licht met bloem bestoven werkvlak en kneed het vlug door. Vorm er een bal van, plet tot eenschijf en omwikkel met plasticfolie. Leg 1 uur in de koelkast.
-
Hak intussen voor de frangipane de macadamia’s met de poedersuiker fijn in de keukenmachine. Doe in een kom en meng er het eiwit en 1⁄4 tl zout door.
-
Verwarm de oven met een grote bak- plaat of pizzasteen erin voor op 220°C.
-
Rol het deeg op een vel bakpapier uit tot een ronde deeglap van ± 2 mm dik en 35 cm Ø. Bestrijk het deeg voorzichtig met de macadamiafrangipane, maar laat rondom langs de rand 8 cm van het deeg vrij. Verdeel de aardbeien op het deeg. Klap de deegrand deels over de aardbeien- vulling. Roer het hele ei los met 1 tl koud water. Kwast de deegrand hiermee in en strooi de rietsuiker erover. Neem het bakpapier bij de randen op en leg de crostata zo op de voorverwarmde bakplaat of pizzasteen. Bak de crostata in het midden van de oven in 25-30 min. lichtbruin. Schakel de oventemperatuur terug naar 180°C en bak nog ± 30 min. tot het deeg goud-bruin is. Laat de crostata iets afkoelen en serveer nog warm, in punten gesneden, evt. met vanille-ijs.
Voedingswaarde
calorieën: 659kcal
eiwit: 10g
vet: 41g
koolhydraten: 61g
RECEPTEN: DANIELLE ALVAREZ | FOTOGRAFIE: JEREMY SIMONS | STYLING: KIRSTEN JENKINS.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!