Knapperig laagje deeg, zachte frangipane, romige crème en frisse aardbeien-topping: dit is het ultieme zomertoetje.Dol op aardbeien? Probeer ook deze recepten met het rode zomerfruit.
Voorbereiding2 hourshours20 minutesminutes
Kooktijd45 minutesminutes
oven30 minutesminutes
Totale tijd3 hourshours35 minutesminutes
Ingrediënten
60gwitte chocolade,in stukjes
70gboter,op kamertemperatuur, in blokjes
150gamandelmeel
55gfijne kristalsuiker
2eieren
1elbloem
2tlvanillepasta,potje of vanille-extract
1elruwe rietsuiker
300mlcrème fraîche
rasp en sap van 1⁄2 biocitroen
400gaardbeien,zonder kroontjes, in dunne plakjes
50gpoedersuiker,gezeefd
deeg
250gbloem
30gfijne kristalsuiker
1tlzeezoutvlokken
170gkoude boter,in blokjes
1elciderazijn
Instructies
Doe de bloem voor het deeg in een kom en meng de suiker en zeezoutvlokken erdoor. Voeg de 170 g boterblokjes toe en schep om. Wrijf de boter met je vingertoppen door het bloemmengsel tot een grof kruimelmengsel met nog wat grotere botervlokjes. Meng in een maatbeker de azijn met 4 el ijskoud water. Roer beetje bij beetje net zoveel daarvan door het bloemmengsel tot je een samenhangend deeg hebt. Kneed dit kort door en druk het deeg alvast uit in een ovaal. Omwikkel met plasticfolie en zet 2 uur in de koelkast.
Maak intussen de chocolade-frangipane. Doe de witte chocolade, de 70 g boterblokjes, amandelmeel en kristalsuiker in een kom en meng ze met je vingertoppen tot een kruimelig mengsel. Voeg 1 ei, de bloem en 1 tl vanille toe en roer goed door elkaar.
Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een lange deeglap van 3 mm dik en werk de rand af. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk met de witte-chocoladefrangipane, maar laat rondom een rand van ± 6 cm vrij. Klap de rand dubbel, zodat je een opstaande rand ontstaat.
Roer het laatste ei los en kwast de deegrand in met wat ei. Bestrooi de rand met rietsuiker. Zet 20 min. in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Bak de galette in ± 30 min. gaar en goudbruin. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Roer in een kom de crème fraîche, de citroenrasp en de laatste 1 tl vanille door elkaar en spreid uit over de frangipane. Schep de aardbeien in een kom om met de poedersuiker en het citroensap. Laat de aardbeien uitlekken, verdeel ze over de crème fraîche en serveer.
Voedingswaarde
calorieën: 708kcal
eiwit: 12g
vet: 50g
koolhydraten: 51g
auteur: delicious.
RECEPTEN, BEREIDING PHOEBE WOOD, CHARLOTTE BINNS-MCDONALD, MAGGIE BEER, ALLESANDRO PAVONI. STYLING KIRSTEN JENKINS. FOTOGRAFIE ELISE HASSEY, BEN DEARNLEY, JEREMY SIMONS.