aardappelgratin met pancetta & karamel-uien

aardappelgratin met pancetta & karamel-uien

aantal 6 | bijgerecht | doordeweeks, feestdagen, weekend | frans |

Juist in het najaar krijg je vanzelf meer zin in steviger eten, en deze aardappelgratin zal je wensen laten uitkomen. Met de zoete, gekarameliseerde uien en zoutige pancetta is deze gratin een echte aanrader! Ook heel eenvoudig om vegetarisch te maken!

Voorbereiding:30

Kooktijd:1 45

Totale tijd:2 15

Kookgerei

  • ovenschaal van 2 l inh.

Ingrediënten

  • 40 g zachte boter
  • 3 el extra vergine olijfolie
  • 300 g sjalotten, in dunne ringen
  • 400 g pancetta, in blokjes
  • 400 ml slagroom
  • 200 ml kippenbouillon
  • 1 kg bloemige aardappels, in 5 mm-schijfjes
  • bieslook, fijngesneden, om mee te bestrooien

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 180ºC. Vet de ovenschaal royaal in met de boter.
  2. Verhit de olie in een grote koekenpan op matig vuur. Voeg de sjalotten en de helft van de pancetta toe. Bak ze 18-20 min. tot de sjalotten zacht en de spekjes krokant zijn. Haal van het vuur.
  3. Verwarm in een steelpan de room met de bouillon op laag vuur en laat dit mengsel in ± 2 min. goed doorwarmen.
  4. Schik eenderde van de aardappelschijfjes dakpansgewijs op de bodem van de geprepareerde ovenschaal. Verdeel de helft van het sjalotten-spekmengsel erover. Schenk de helft van het roommengsel erover en bestrooi met zout en peper. Herhaal deze lagen, eindig met aardappelschijfjes en bestrooi met de rest van de spekjes. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet hem op een bakplaat in de oven.
  5. Bak de gratin ± 1 uur tot 1 uur en 15 min. tot de aardappels gaar zijn. Verwijder de folie en laat ze in ± 30 min. goudbruin gratineren. Bestrooi de gratin vlak voor serveren met de bieslook.

Voedingswaarde

  • calorieën: 692 kcal
  • eiwit: 13 g
  • vet: 56 g
  • koolhydraten: 32 g

RECEPTEN, BEREIDING HELENA MOURSELLAS FOTOGRAFIE WILLIAM MEPPEM STYLING KIRSTEN JENKINS

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Kijk ook eens: bloemkool-aardappelgratin met comté