aardappelflapjes met comté

aardappelflapjes met comté

Op zoek naar een feestelijk borrelhapje voor de kerst? Dan zijn deze aardappelflapjes met comté een echte aanrader. Ze zijn knapperig, romig en bomvol smaak, en je kunt ze zelfs al vooraf maken. Serveer de flapjes met je favoriete chutney voor een borrelhap die gegarandeerd in de smaak valt.

Op zoek naar meer borrelhapjes? Je vindt ze hier!

Aardappelflapjes met comté

Voorkeur: vegetarisch

aantal 12 | hapje | feestdagen, feestelijk, kerst | | vegetarisch

Heerlijk hartig en feestelijk om te serveren: dip deze flapjes met aardappel, pittige comté en marmite in de chutney. Te lekker en easy van tevoren te maken.

Voorbereiding:25

Kooktijd:35

Vriezen1

Totale tijd:2

Kookgerei

  • ronde uitsteker van ± 9½ cm Ø

Ingrediënten

  • 40 g gezouten boter
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 grote aardappel ± 200 g, geschild, in ½ cm-blokjes
  • 100 ml slagroom
  • 1 tl marmite*
  • 100 g comté, fijn geraspt
  • 100 g diepvrieserwten, ontdooid
  • 1 el rasp van biocitroen
  • 12 plakjes diepvries roomboterbladerdeeg, ontdooid
  • 1 ei, losgeklopt
  • chutney bijv. uien- of appelchutney, om te serveren

Instructies

  1. Verhit voor de vulling de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de ui en aardappel toe en roerbak 10-12 min., totdat de aardappel zachter begint te worden. Voeg de room en marmite toe en meng erdoor. Neem van het vuur en laat ± 5 min. iets afkoelen. Meng de kaas, erwten en citroenrasp erdoor. Breng op smaak met peper en zout. Laat afkoelen in de koelkast.
  2. Steek met de uitsteker rondjes uit de plakjes bladerdeeg en leg op 2 met bakpapier beklede bakplaten. Schep wat van de vulling op de ene helft van een bladerdeegrondje, maar laat een rand van 1½ cm vrij. Bestrijk de rand met ei, vouw de andere helft erover en duw goed aan om de rand te sluiten. Gebruik een vork om de randen te versieren en maak er zo nog 11.
  3. Bestrijk de bovenkant van de flapjes met ei en prik er met een vork gaatjes in. Zet 15 min. in de vriezer.
  4. Verwarm de oven voor op 220°C. Bak de flapjes in 30-35 min. goudbruin en gaar. Serveer met de chutney.

Voedingswaarde

  • calorieën: 260 kcal
  • eiwit: 7 g
  • vet: 12 g
  • koolhydraten: 30 g

*Marmite is een hartige, umamirijke pasta van gistextract, groente-extract en zout, te koop in de supermarkt.

Voorbereiden: maak de flapjes 1 dag eerder t/m stap 3 en bewaar in de vriezer.

 

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Benieuwd naar meer feestelijke inspiratie? Ontdek hier onze kerstmagazines van dit jaar!