vegetarisch
aantal 6 |
hoofdgerecht, lunchgerecht |
doordeweeks, familietijd |
internationaal |
vegetarisch
De combi zoete aardappel en feta is een gouden vondst! De quiche krijgt extra pit door tijm in het deeg en rozemarijn in de vulling. Lekker voor een feestelijke lunch of als hapje bij de borrel.
Weet je dat je zoete aardappels ook heel goed kunt vullen met pancetta en oude kaas?
Weet je dat je zoete aardappels ook heel goed kunt vullen met pancetta en oude kaas?
Ingrediënten
speltdeeg
- 250 g speltbloem + extra voor uitrollen
- 100 g koude boter in blokjes
- 1 eidooier
- 3 el tijmblaadjes
- 1 el appelciderazijn
- ook nodig: ingevette quichevorm van 24 cm Ø steunvulling
quichevulling
- 3 el extra vergine olijfolie
- 1 ui in dunne ringen
- 1 toefje rozemarijn naaldjes afgerist + 1 extra takje voor garnering
- 150 g feta, verbrokkeld
- 7 eieren
- 80 ml melk
- ½-1 tl gerookte-paprikapoeder (pimentón, supermarkt)
- 50 g zoete aardappel in flinterdunne plakjes (gebruik een dunschiller of mandoline)
- 1 el ahornsiroop
Instructies
- Mix voor het deeg de speltbloem met een snuf zout en de boter in de keukenmachine met de pulseknop tot een grof kruimelig mengsel. Mix de eidooier en tijm erdoor. Meng in een maatbeker de azijn met 4 el water en 4 ijsblokjes. Voeg zoveel van dit mengsel toe, en druk op de pulseknop, tot het deeg net bij elkaar komt. Vorm het deeg tot een platte schijf en omwikkel het met plasticfolie. Leg 2 uur in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde lap van 30 cm Ø en 3 mm dik en bekleed hiermee de vorm. Snijd de rand bij en prik de bodem hier en daar met een vork in. Leg er een vel bakpapier in en daarop de steunvulling. Bak de bodem ± 20 min. tot het deeg licht kleurt. Verwijder papier en steunvulling en bak nog ± 15 min. tot de bodem gaar is.
- Schakel de oven terug naar 160°C.
- Verhit intussen de olie in een koekenpan op laag vuur. Voeg de uiringen toe en strooi er ½ tl zout over. Laat ze op laag vuur al omscheppend in 12-15 min. karamelliseren. Laat afkoelen. Verdeel de uien samen met de helft van de rozemarijnnaaldjes en 100 g feta over de deegbodem. Roer de eieren in een kom los met de melk, het paprikapoeder en wat zout en peper. Schenk in de deegbodem. Schep de aardappelschijfjes om met de ahornsiroop en verdeel ze over de vulling. Strooi de rest van de feta en rozemarijnnaaldjes erover. Garneer met een takje rozemarijn. Bak ± 1 uur in de oven tot het eimengsel gestold is (dek af met aluminiumfolie als de bovenkant te donker wordt). Laat de quiche enigszins afkoelen en serveer.
Voedingswaarde
calorieën: 770kcal
eiwit: 28g
vet: 51g
koolhydraten: 47g
recept Phoebe Wood fotografie Chris Court styling Kirsten Jenkins
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!