Witte chocoladetaart met sinaasappel-amarettosaus

Witte chocoladetaart met sinaasappel-amarettosaus

aantal 8 | nagerecht, zoet | feestelijk, weekend | italiaans |
Italiaans zoet is onovertroffen. Deze torta met witte chocolade en amandelen is waanzinnig lekker.
Toch liever pure chocolade? Maak dan deze chocoladetaart met hazelnootdeeg.
Voorbereiding55 minutes
oven1 hour 10 minutes
Totale tijd2 hours 5 minutes

Ingrediënten

  • 180 g witte chocolade in stukjes
  • 200 g boter in blokjes
  • 4 eieren gesplitst
  • 300 g amandelmeel
  • 1 tl vanille-extract
  • 3 el fijngehakte gekonfijte oranjesnippers of marmelade
  • 3 el amandellikeur
  • ½ tl zoutvlokken
  • ½ tl wijnsteenpoeder*
  • 85 g fijne kristalsuiker
  • geroosterde garneeramandelen
  • springvorm van 25 cm Ø ingevet en bekleed met bakpapier

sinaasappel-amandellikeursaus

  • 2 biosinaasappels
  • 125 ml amandellikeur
  • 100 g suiker
  • ¼ tl zoutvlokken

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Laat de chocolade met de boter smelten in een hittebestendige kom op een pan met zacht kokend water (de bodem van de kom mag het water niet rakeen roer af en toe tot je een glad mengsel krijgt. Doe in een grote kom, laat iets afkoelen en meng de eidooiers er een voor een door. Schep het amandelmeel, vanille, oranjesnippers en amandellikeur erdoor.
  • Klop de eiwitten met de zoutvlokken met de mixer tot zachte pieken. Voeg onder voort- durend kloppen het wijnsteenpoeder en dan de suiker er lepel voor lepel door. Klop nog 5 min. op hoge snelheid tot de suiker is opgelost en je een dikke, glanzende meringue krijgt.
  • Spatel de meringue in twee porties door het chocolademengsel, tot je een glad beslag hebt. Schep dit in de bakvorm en bak de taart ± 1 uur en 10 min. tot een in het midden ingestoken satépen eruit komt met een paar kruimels eraan. Dek de taart tussentijds af met aluminiumfolie als hij te snel donker wordt. Neem uit de oven en laat afkoelen in de bakvorm.
  • Snijd intussen voor de saus dunne reepjes van de oranje schil van de sinaasappels en pers ze uit. Verwarm intussen de likeur voor de saus met de sinaasappelreepjes en 150 ml sap, de suiker en ¼ tl zoutvlokken in een steelpan op matig vuur en roer tot de suiker is opgelost. Laat de siroop ± 10 min. inkoken en karamelliseren zonder te roeren. Laat afkoelen.
  • Stort de taart op een schaal. Giet de saus erover, strooi er amandelschaafsel op en serveer.

Voedingswaarde

calorieën: 525kcal
eiwit: 6g
vet: 31g
koolhydraten: 53g
auteur: delicious.
* Wijnsteenpoeder houdt het schuim stabiel. Te koop in ruim gesorteerde supermarkten, biologische supermarkt en online.

Zó maak je heel makkelijk meringue:

Recepten: Samantha Coutts. Fotografie: Chris Court. Styling: Kirsten Jenkins. Bewerking: Dosia Brewer
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!