spruitjesstamppot met oesterzwammen en oude kaas

spruitjesstamppot met oesterzwammen en oude kaas
vegetarisch
aantal 4 | hoofdgerecht | winter | hollands | vegetarisch
Winter = stamppottijd, wij houden van spruitjesstamppot en daarom rekken wij de winter nog even. En komt het dan ook nog eens uit de oven, dan past het er alleen maar beter bij!
Kooktijd45 minutes
Oven15 minutes
Totale tijd1 hour

Ingrediënten

  • 1 kg aardappels kruimig, geschild, in gelijke stukken
  • 500 g spruitjes schoongemaakt, grote gehalveerd
  • 200 g oesterzwammen in reepjes
  • 100 g boter
  • 300 ml volle melk
  • nootmuskaat
  • 3 beschuiten
  • 200 g boerenkaas oud en geraspt
  • voor erbij: uitjes en augurkjes

Instructies

  • Kook de aardappels in ± 20 min. gaar in weinig water met een beetje zout. Houd de deksel op de pan tijdens het koken.
  • Kook intussen de spruitjes 6-8 min. in ruim kokend water met zout tot ze beetgaar zijn, grote spruiten hebben iets meer tijd nodig. Verhit 1 el boter in een koekenpan, bak de oesterzwam op hoog vuur in 4-5 min. gaar en bestrooi met wat zout.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Verhit in een steelpan de melk en 50 g boter tot de melk kookt. Giet de aardappels af en doe ze terug in de hete pan. Stamp de aardappels fijn en roer de hete melk en boter erdoor. Breng de puree op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Spatel de oesterzwam en de spruiten door de aardappelpuree.
  • Doe de stamppot over in een ingevette ovenschaal van ± 2 l inhoud. Verkruimel de beschuiten over de stamppot, verdeel de rest van de boter in kleine stukjes erover en bestrooi met de kaas. Bak de puree nog 15 min. in de oven tot er een mooie goudbruine korst op zit. Serveer naar wens met uitjes en augurkjes.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Productie: Ellen van Mol. Recept en bereiden: Eke Mariën. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Cyn Ferdinandus
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Bekijk ook: boerenkoolstamppot met zoete aardappel, spekjes en pinda’s