Saté kambing dabu-dabu

Saté kambing dabu-dabu

aantal 4 | hoofdgerecht | voorjaar | indonesisch |
Saté kambing is malse geitensaté. Jonge geit is mild van smaak en goed geschikt voor saté. Dabu-dabu is een soort rauwe salsa sambal met groene tomaat uit Manado, Sulawesi. Hij wordt vaak bij gegrilde vis geserveerd, maar het frisse en pittige doet het ook goed bij een sateetje.
Maak ook eens zelf sambal zoals sambal terasi, verslavend lekker!

Ingrediënten

  • 500 gr jong geiten- of lamsvlees van de achterbout (kippendij of schouderkarbonade kunnen ook)

marinade

  • 2 sjalotjes
  • 3 knoflooktenen
  • 4 kemirinoten
  • 1 tl gula jawa
  • 1 tl fijn zeezout
  • 2 tl korianderzaad
  • 1 tl komijnzaad
  • 2 cm gemberwortel geschild
  • 1 tl terasi poeder
  • 1,5 el tamarindepulp geweekt in 4 el warm water (of 1,5 el tamarindepasta uit pot)
  • ½ limoen
  • 5 el kecap manis + wat extra voor het grillen
  • zonnebloemolie om te grillen

dabu-dabu

  • 300 gr tomaten
  • 4 rode Thaise sjalotjes gepeld
  • 3 à 4 groene cabe rawits afhankelijk van de scherpte
  • 2 jeruk limo kaffirlimoentjes
  • 2 limoenen
  • ½ tl zout
  • 1 cm gember extra* geschild (optioneel)

Instructies

  • Snij het vlees in blokjes van 1,5 cm x 1,5 cm. Maal de droge ingrediënten voor de marinade fijn in een blender of stamp ze fijn in een vijzel. Voeg de kecap manis, het limoensap en het tamarindewater toe, de laatste door een zeefje. Roer goed door elkaar. Schep het vlees door de marinade en laat een paar uur intrekken.
  • Maak intussen de dabu-dabu. Ontdoe de tomaatjes van het binnenste. Hak de sjalotjes zeer fijn. Verwijder met een scherp mes de schil van de limoen. Snij vervolgens de partjes tussen de vliesjes uit en snij ze in kleine stukjes. Hak de groene rawits fijn en meng met de overige ingrediënten. Voeg de rasp en het sap van de kaffirlimoentjes toe met het zout. Proef en corrigeer eventueel op smaak (in de originele dabu-dabu gaat ook suiker. Omdat de kecap al zoet is maak ik ‘m zonder. Maar voeg vooral een schep suiker toe als je daar behoefte aan hebt).
  • Rijg het vlees aan satéstokjes. Meng een paar eetlepels kecap met wat zonnebloemolie en bestrijk de saté licht met het mengsel. Grill de saté kort op een hete houtskoolgrill of in een grillpan tot ze mooi bruin zijn aan een kant. Draai om en gaar nog kort op de andere kant.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
*Optioneel: snijd het extra stukje gember in dunne reepjes en frituur ze in wat zonnebloemolie. Laat uitlekken op keukenpapier en strooi over de saté. Serveer met de dabu-dabu. 
Recept: Vanja van der Leeden. Fotografie: Remko Kraaijeveld
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!