vegetarisch
aantal 2 |
hoofdgerecht |
doordeweeks |
|
hoofdgerecht |
doordeweeks |
|
Gestoofde rodekool met appeltjes kent bijna iedereen. Toch komt de pittige smaak van de kool beter tot z’n recht als je dikke plakken rookt, pekelt én roostert. Het resultaat is ‘n tikje rokerig, fris-zuur met knapperige buitenste bladeren.
Ingrediënten
- 1 rodekool à 500 g
- 30 ml appelazijn
- 30 ml walnootolie
- 1 teen knoflook geperst
- snufje kruidnagel
- 50 g walnoten grof gehakt
- 4 el peterselie fijngesneden
- voor erbij: crème fraîche
- ook nodig: rookpan of afsluitbare wok met passend rekje erin 1 el rookmot, aluminiumfolie
Instructies
-
Snijd de rodekool in plakken van ± 1 cm. Laat het steelgedeelte zoveel mogelijk zitten, dan valt de kool niet uit elkaar.
-
Leg de rookmot in de rookpan of wok en dek af met aluminiumfolie. Plaats het rekje en leg de koolplakken erop. Sluit de rookpan. Zet het vuur hoog en wacht tot het rookt. Rook de plakken ± 5 min.
-
Verwarm intussen de oven voor op 200°C. Meng de appelazijn, olie, knoflook en kruidnagel met wat peper en zout.
-
Neem de rodekool uit de rookpan en leg op een met bakpapier bekleed bakblik. Schep het appelazijnmengsel over de kool en laat 5 min. intrekken.
-
Draai de steaks om en bak in het midden van de oven in ± 25 min. gaar en knapperig aan de randjes.
-
Verdeel de kool over de borden, bestrooi met peterselie en walnoten en druppel er wat olie over. Geef de crème fraîche erbij.
Voedingswaarde
Wijntip: de Vidal-Fleury Gigondas. Met fruitige tonen van bramen, kersen en pruimen.
Recept: Dosia Brewer, Merijn Tol, Trudelies Schouten. Fotografie: Alan Jensen. Styling: Cyn Ferdinandus. Bereiding: Merijn Tol
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!