vegetarisch
aantal 9 |
brunchgerecht, ontbijtgerecht |
weekend |
internationaal |
vegetarisch
Rutger bakt voor ons hartige broodjes met kaas en salie. Perfect voor ontbijt, -lunch of brunch. Rutger van den Broek won de eerste editie van Heel Holland Bakt. Rutger is thuisbakker, kookboekschrijver en blogger (RutgerBakt.nl). Zijn passie voor bakken kreeg hij van huis uit mee van zijn ouders. Hij bakt er flink op los en schrijft daar graag over in bijvoorbeeld zijn Bakbijbel en Het Hartige Bakboek. En in delicious. natuurlijk!Rutgers zoete soezen zijn óók onweerstaanbaar.
Ingrediënten
- 500 g bloem
- 7 g gedroogde gist*
- 10 g zout
- 1½ el olijfolie
- 100 ml melk, lauwwarm
- 150 g gruyère, geraspt
- 4-5 el salie, blaadjes fijngesneden
Instructies
- Doe de bloem, gist, zout, olijfolie, 200 ml lauwwarm water en de melk in een kom en kneed er een deeg van. Kneed het deeg zo’n 10 min. goed door.
- Goed en lang genoeg kneden is heel belangrijk bij brooddeeg. Daarmee activeer je de gluten in het deeg die later zorgen voor de juiste structuur. Zeker als je met de hand kneedt, kan het handig zijn om een kookwekker op minimaal 10 min. te zetten, zodat je zeker weet dat je lang genoeg kneedt.
- Doe het deeg in een kom, dek af met plasticfolie en laat het 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plaats.
- Kneed 100 g gruyère en de salie door het gerezen deeg en verdeel dit in 9 stukken van elk zo’n 100 g. Vorm bolletjes van het deeg en rol die uit tot een sliert van ± 20 cm. Laat het deeg 5 min. rusten en rol elke sliert vervolgens verder uit tot 40 cm lang. Vouw de sliert dubbel en draai een paar keer om zijn as. Leg de gedraaide slierten op een met bakpapier beklede bakplaat, dek ze losjes af met plasticfolie en laat ze 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plaats.
- Verwarm de oven voor op 220°C.
- Strooi de rest van de gruyère over de broodjes en bak ze in 17-25 min. goudbruin en gaar. Laat de broodjes afkoelen op een rooster en serveer ze zo vers mogelijk.
Voedingswaarde
calorieën: 295kcal
eiwit: 13g
vet: 9g
koolhydraten: 40g
* Gebruik je liever verse gist? Weeg dan 21 g af. Los de gist op in wat lauw water, voordat je het deeg maakt.
* De broodjes zijn ook heel lekker met gepofte knoflook door het deeg in plaats van salie en gruyère. Verwarm voor de gepofte knoflook de oven voor op 200°C. Snijd de bovenkant van 2 bollen knoflook af en besprenkel met olijfolie. Verpak de bollen in aluminiumfolie en zet ze 45 min. in de oven. Laat ze afkoelen en lepel dan de zacht geworden knoflook uit de gepofte bollen en kneed dit door het deeg.
recept, bereiding Rutger van den Broek
fotografie Ernie Enkelaar styling Esther de Munnik
fotografie Ernie Enkelaar styling Esther de Munnik
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!