Bladerdeeg van Hidde

Bladerdeeg van Hidde

aantal | hapje | | |
Bladerdeeg maken voor bijv. millefeuille pruimentaart is een echte patissiertechniek. Geduld, aandacht en gevoel zijn belangrijk, en vaak oefenen baart zeker kunst. Resultaat: knisperend, gelaagd, goudbruin krokant gebakken deeg.

Ingrediënten

  • 320 g ijskoude boter
  • 300 g bloem
  • 1 ei gesplitst

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar, maar laat de boter zo lang mogelijk in de koelkast liggen, die moet zo koud mogelijk blijven. Meng voor het deeg in een kom de bloem met het zout. Snijd 60 g van de koude boter in kleine stukjes en meng door de bloem. Wrijf de boter tussen je vingers fijn tot het bloemmengsel grofkorrelig is. Roer er dan 170 ml ijskoud water door en vorm er snel een soepel deeg van. Zet het 
deeg 30 min. afgedekt in de koelkast.
    bladerdeeg basisdeeg maken | delicious
  • Rol het deeg op een dun met bloem bestoven werkvlak uit tot een rechthoekige lap van ± 15×30 cm. 
Leg het deeg met de korte kant naar 
je toe. Snijd de rest van de ijskoude 
boter in dunne plakjes en beleg tweederde deel van het deeg ermee.
  • Vouw het onbelegde deel van het deeg over eenderde deel van het met boter belegde deel. Vouw nu het nog openliggende deel deeg met boter over het gevouwen deeg, zodat je een driedubbel gevouwen deeglap hebt.
    bladerdeeg vouwen | delicious
  • Draai het gevouwen deeg een kwart slag op het werkvlak. Telkens nadat je het gevouwen hebt en voordat je het weer opnieuw uitrolt, draai je het deeg een kwart slag. Je rolt dan telkens tegen de vorige uitrolrichting in. Rol het steeds op een heel dun met bloem bestoven werkvlak gelijkmatig uit tot een lange rechthoek van ± 15×40 cm. Rol en vouw het deeg zo de eerste keer 3x achter elkaar uit. Laat het daarna afgedekt 
30 min. in de koelkast rusten. Rol en vouw het nu nogmaals 4x achter elkaar uit en draai telkens weer een kwart slag tussen elke uitrolbeurt. Laat het deeg nu 
2 uur afgedekt in de koelkast rusten.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Je kunt het deeg nu verder verwerken, bijv. in de millefeuille pruimentaart van Hidde!
Recept en bereiding: Hidde de Brabander. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Jan Willem van Riel
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!