Pakjesavond? Vinoloog Ellen Dekkers tipt de lekkerste Sinterklaaswijn!

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Natuurlijk zorgen we dat we genoeg speculaasjes, marsepein en kruidnoten in huis hebben, zo richting Sinterklaas. Maar: een heerlijk drankje om al dat lekkers te vergezellen is nét zo belangrijk. delicious. vinoloog Ellen Dekkers tipt deze legendarische zoete wijn van Cyprus. 

Deze zoete wijn past perfect bij Sinterklaas-lekkers, zoals dit gevulde speculaasdeeg.

Suikerbommetjes
Cyprus is een van de weinige plekken in Zuid-Europa die niet getroffen is door de allesvernietigende druifluis ‘phyloxera’ waardoor de oude inheemse druivenrassen van het eiland nog steeds bestaan. De druiven voor commandaria zijn altijd een mix van de rode mavro en witte xynisteri. Na de pluk worden de overrijpe trossen in de zon gelegd om verder in te drogen tot het suikerbommetjes zijn. Uit vier kilo druiven halen ze maar één liter sap. Na de gisting gaat de wijn minimaal twee jaar op houten fusten. St.Nicholas is nog veel langer gerijpt, wel vijf jaar en heeft daardoor zijn mooie oranjebruine kleur.

Commandaria-wijn-delicious

Smaak
Te ontdekken in neus en mond: rozijnen, gedroogde pruimen, abrikozen, karamel, honing, sinaasappelschil, vanille en andere zoete specerijen als kaneel. Door zijn oxidatieve stijl doet de wijn denken aan een oude gerijpte zoete madeira. Heel bijzonder, je drinkt pure geschiedenis!

’n Glaasje bij ‘n speculaasje
Zowel bij als in een dessert van karamel, walnotenijs, chocola en rozijnen of gekaramelliseerde vijgen.
Of gewoon een glaasje bij kruidkoek of een speculaasje. Ook een genot bij gerijpte kaas als gorgonzola, roquefort, stilton of cabrales, met vijgen of notenrozijnenbrood erbij. Licht gekoeld het lekkerst (8-10℃).

Rood van Cyprus: Commandaria, St. Nicholas, Etko: €19,50 . Je koopt de wijn o.a. online bij wijnenvanwijchen.nl.

PRODUCTIE EN TEKST ELLEN DEKKERS

wijn-delicious