Sriracha bestaat natuurlijk al langer dan vandaag, maar tien jaar geleden was de Thaise chilisaus in Nederland alles behalve zo mainstream als het vandaag de dag is. Dat we er uiteindelijk mee zouden koken – naast het toevoegen aan alles variërend van ons patatje tot salade – hadden we dus ook nooit kunnen bedenken.
Hoe dan ook: de chili-knoflooksaus uit de Thaise stad Si Racha is een blijvertje. Tegenwoordig vind je het zelfs bij ketens als Subway en in chips van Lays.
Sriracha gaat bij een hele hoop dingen. Marineer bijvoorbeeld zalm in sriracha of maak de lekkerste srirachamayo door 2 eidooiers, 1 tl limoensap, ½ tl zout, 2 el sriracha en 250 ml neutrale olie, bijvoorbeeld zonnebloemolie, op te kloppen.
Zes recepten met de saus:
saucijzen met gekaramelliseerde sriracha-uien
Wil je vanavond eten met pit? Bak lekkere saucijzen in de oven en maak er gekaramelliseerde sriracha-uien bij. Lekker met aardappelpuree.
Overal staan sappige spareribs op het menu. Die wil je thuis ook maken! Maar hoe? Probeer deze kruidige spareribs met ananas-hoisinglazuur, zó lekker! Om je vingers bij af te likken (letterlijk!).
Chinese gestoomde broodjes, je ziet ze tegenwoordig overal. Je kunt ze ook thuis maken. Net zo makkelijk als gewoon brood. Wij gaan voor heerlijke gestoomde broodjes met gegrild varkensvlees, maar de broodjes kun je op allerlei manieren vullen. Bijvoorbeeld met gekonfijte eend, pulled pork of gegrilde tofu. Met deze handige stap voor stap kan het niet misgaan.
Heerlijke zwarte rijst, knapperige salsa en yoghurt met chilisaus. De chili sin carne uit het nieuwe boek van Jamie Oliver 'VEG' is de moeite waard. Door de groenten rauw voor de salsa te gebruiken en ze in de chili te koken, maak je er niet alleen optimaal gebruik van maar wordt dit gerecht ook superlekker. Nog meer zin in vega? Maak dan ook deze vega pad thai van Jamie.
Deze pittige kokoskip zit vol vezels (zilvervliesrijst) en eiwitten (magere kipfilet). Volkoren graanproducten als zilvervliesrijst zitten tjokvol voedingsstoffen. Daar haal je veel energie uit. Dus deze kokoskip met rijst is niet alleen superlekker, maar nog gezond ook!
Met zilvervliesrijst kun je ook een lekkere salade met veel groenten maken.
Weinig tijd en toch lekker koken en eten? Laat dat maar aan ons over. Probeer deze vegan hoisin-chilitofoe met paksoi en noedels maar! De kleinere shanghai paksoi die we gebruiken is niet altijd en overal goed verkrijgbaar. Je kunt ook prima gewone paksoi nemen en die lekker grof snijden.