Spaanse tortilla’s: 6 recepten, buen provecho!

Spaanse tortilla’s: 6 recepten, buen provecho!
STUDIO PHILIPPI

Paella, gazpacho en natuurlijk… tortilla! Ofwel: tortilla de patatas. Simpel, maar altijd een succes. Met slechts een paar basisingrediënten, aardappelen, eieren en optioneel ui, maak je een klassieker die al generaties lang corazones verwarmd.

Dit kan iedereen maken. Naast dat je er geen ingewikkelde ingredientenlijst voor nodig hebt, kun je ook je keukenapparatuur in de kast laten staan. De combinatie levert veel energie en is goedkoop te bereiden, waarschijnlijk is dat één van de redenen waarom het al eeuwen een geliefd Spaans gerecht is.

Waar moet je op letten als je aan de slag gaat?

  1. Langzaam garen: je bakt niet, je gaart. Het laatste wat je wil is een verbrandde onderkant.
  2. De juiste hoeveelheid ei: de boel moet niet té vloeibaar zijn als je het in de pan doet.
  3. Omdraaien met beleid: toch altijd weer een dingetje… Pak er een groot bord bij en keer je tortilla in één snelle beweging om en laat ‘m weer in de pan glijden om de andere kant te bakken.

Tortilla variaties

Natuurlijk kun je voor de klassieke versie gaan, maar hoe leuk is het om te experimenteren met dit canvas? Zo voegen wij graag extra chorizo toe voor lekker veel smaak (zie de recepten hieronder), bakken we wat prei of zelfs mosselen mee en gaan we voor een kruidige variant.

Bekijk ook: 18 Spaanse gerechten waarvan je spontaan ‘hola supermercado’ gaat neuriën

In Spanje eet je tortilla op elk moment van de dag: als stevig ontbijt, als tapa met een glas wijn, koud bij de picknick… In de meeste tapasbars vind je ‘m ook: geserveerd in puntjes, op een stukje brood. Ook heerlijk.

Spaanse tortilla recepten

kruidentortilla met mojo rojo

Traditionele recepten voor tortilla de patatas bevatten zelden melk, maar dat maakt hem wel nóg smeuïger en dus extra lekker. Tip: Je kunt de tortilla ook tegelijkertijd met de paprika bakken en alles lauwwarm of op kamertemperatuur serveren.

naar recept
Kruidentortilla met mojo rojo_preview
aardappel-preitortilla met easy tomatenchutney

Handige hack: door de aardappel voor te garen is deze tortilla én een stuk lichter – want normaal gaar je de aardappel enkel in olie – én je bakt hem in de oven. Een waterdicht recept!

naar recept
Spaanse tortilla met prei
tortilla

Deze week: piepers op het podium. We leren chefs in de dop (en eerstejaars studenten die het ouderlijk huis uit vluchten en op kamers gaan) deze maand een beetje beter koken. Vandaag een budgetvriendelijke, Spaanse aardappelomelet: de tortilla!

naar recept
tortilla bakken | delicious
spaanse tortilla met mosselen en chorizo

Zachte aardappels, geurige knoflook, mosselen en pittige chorizo. Samen met flink wat eieren bak je daar een kruidige Spaanse tortilla van. En de beste wijn daarbij? Droge sherry. Neem de fine, de meest gedronken tapaswijn in Andalusië.

naar recept
tortilla-delicious
tortilla met chorizo

Ook zo gek op aardappels? Deze tortilla met chorizo is een aanrader om een keer te maken. Bomvol smaak, hij vult goed en extra lekker door de chorizo.

naar recept
Aardappel tortilla met chorizo
aardappeltortilla met rozemarijn

Zin in iets makkelijks en smaakvols? Deze aardappeltortilla met een hint van rozemarijn is precies wat je zoekt: lekker bij lunch, diner of gewoon tussendoor.

naar recept

Bekijk ook: tapas: de allerlekkerste hapjes voor een Spaanse avond