Een pan stoofvlees is ideaal voor een kerstetentje met vrienden of familie. Het vlees kan van tevoren worden klaargemaakt en wordt na een paar uur langzaam sudderen in de oven, op je fornuis of in de slowcooker geurig en gaar.
Vaak gaan de saus en aardappelen erbij in dezelfde pan, dus klaar is je comfort food. Een stoof is dus makkelijk te maken en je kunt eindeloze variaties bedenken. Combineer een stuk lam of rund met groenten als pompoen, champignons, pastinaak of wortel. Voeg smaakvolle kruiden toe, zoals tijm, kaneel of rozemarijn en laat dit lekker sudderen.
Tips & tricks voor sudderen
Goede stovers zijn uitslovers, want stoofvlees zacht én sappig krijgen is echt een kunst. Stoofvlees is vlees dat veel taai bindweefsel heeft. Denk aan rib- en sukadelappen, lamsschouder en ossenstaart.
Snijd stoofvlees in niet al te grote blokken en braad het vlees aan in porties – niet groter dan 350 g – in een heel hete pan met een redelijke hoeveelheid vet, bijvoorbeeld half olie, half boter. Zo krijg je wel een bruiningsreactie die voor smaak zorgt, maar warmt het vlees niet te veel op.
Stoof altijd in een passende pan. In een te grote pan heb je veel vocht nodig voordat de groenten of het vlees onderstaan – en al dat vocht moet je later weer inkoken om de smaak te concentreren. Een kleinere pan bespaart dus tijd.
Laat stoofgerechten altijd heel zachtjes koken, zet het vuur zo laag mogelijk. Dan worden de ingrediënten zacht en mals en brandt er niets aan. Doe er water of wijn bij en laat het vlees stoven. Houd de temperatuur onder het kookpunt: 70-80°C. De spierdelen van het vlees verliezen vocht vanaf 60-65°C, daarboven gaat het droog worden. Laat de temperatuur dus nooit hoger worden dan 80°C. Zo lost het bindweefsel in het vlees op, maar wordt het vlees niet droog.
Als je tijd hebt: zet de stoofpan in de oven en verhoog de temperatuur in etappes naar 80°C. Zo voorkom je dat de buitenkant van het vlees uitdroogt, terwijl het gelatineuze bindweefsel (collageen) aan de binnenkant nog moet oplossen. Check in elk geval altijd de temperatuur van het stoofvocht, die mag niet boven de 80°C komen.
Laat het vlees in het stoofvocht afkoelen tot 50°C. Vlees neemt namelijk weer vocht op bij het afkoelen en dát zorgt voor een sappig resultaat. En begin een dagje eerder. Behalve bij stoofgerechten met vis geldt altijd: de volgende dag is het nóg lekkerder. Een nacht in de koelkast doet wonderen omdat de smaken dan goed kunnen intrekken. Omdat het vlees het vocht uit de saus weer opneemt, wordt het malser.
5x recepten voor stoven op het fornuis of in de oven
Kip is een echte wereldreiziger die alle smaken aankan. Deze keer gaan we voor elegant doch robuust Frans comfort food. Voor frisse herfstdagen, donkere decemberdagen en alle andere moment waarop je een bord troost-eten kunt gebruiken!Zin in meer comfy kip? Ga voor deze gesmoorde dijen met linzen!
naar receptHazenpeper is typisch een gerecht voor liefhebbers van wild, want hierin proef je de wildsmaak extra goed. En het is er nu hét seizoen voor! Ben je nieuwsgierig naar de smaak van wild of heb je nog nooit gewaagd aan hazenpeper? Ga dan nu aan de slag.
naar receptOok zalmfilet en garnalen zijn heerlijk in deze comfy visstoof.
naar receptGestoofde knol in wijnsaus met winterse groente is een perfect vega(n) recept dat je met kerst op tafel kan zetten. Het heeft een diepe, rokerige smaak wat het een bijzonder hoofdgerecht maakt. Serveer het met aardappelpuree en een frisse salade.Wil je een bijzondere aardappelpuree op tafel zetten? Bekijk dan deze aardappelpuree met peterselie en pijnboompitboter.
naar receptDol op stoven, maar eet je liever geen vlees? Ook pastinaak is perfect om te stoven! Dit harde wortelgewas heeft een zoete anijsachtige smaak wat heerlijk samengaat met kastanjechampignons en walnoten.
naar receptUren stoven voor kerst met je slowcooker
Een slowcooker is superhandig om lekker lang en langzaan in te stoven. Je maakt er niet alleen fantastische stoofgerechten in, maar ook soepen, curries en zelfs nagerechten. Hun jij jezelf dus meer kookgemak, lekker eten én extra vrije tijd tijdens de kerstdagen? Dan is een slowcooker echt een cadeautje! Uren sudderen is met een slowcooker appeltje eitje!
Je doet de ingrediënten in het apparaat, kiest het juiste programma, om er vervolgens urenlang niet meer over na te hoeven denken. Je hebt je handen dus vrij en kunt zelfs – met een gerust hart, want een slowcooker is hartstikke veilig – je huis verlaten.
De keramische binnenpot van een slowcooker geeft de warmte heel langzaam en gelijkmatig door. De temperatuur blijft constant en dat garandeert extra veel smaak. De meeste slowcookers hebben 2 standen: hoog en laag. Er zijn verschillende formaten te koop, van een kleine tweepersoons voor 1,5 liter tot wel 8 liter inhoud. Een grote groep aan je kersttafel is dus geen uitdaging meer.
5x recepten voor stoven in de slowcooker
Een pan stoofvlees is ideaal voor een etentje met vrienden of familie. Het vlees kan van tevoren worden klaargemaakt en wordt in 4 uur geurig en gaar in de oven. De saus en de aardappels gaan samen met de gestoofde varkensschouder in dezelfde pan. Zo’n heerlijk stoofgerecht vraagt om een goed nagerecht.
naar receptOp zoek naar een uitdagend gerecht voor het weekend? Dan zit je met deze gebraiseerde kalfswangen helemaal goed. De paddenstoelen en venkelrisotto geven het recept een winterse touch. Aan tafel!Tip: Maak deze groene-aspergesalade met cranberry's als bijgerecht.
naar receptOoit gehoord van kip à la Normande? Deze stoofschotel met kip zet je gewoon in de oven, daarna kun je achterover leunen terwijl je huis zich vult met de heerlijkste geuren. Dit gerecht valt zéker onder comfortfood!
naar receptGlühwein, maar dan op de winterbbq bereid met kruidige pimentbessen die naar kruidnagel, peper en kaneel smaken. De gegrilde citrus geeft deze warme drank een rokerig randje.
naar recept








