Call us cheesy! Speciaal voor 14 februari doken we ons archief in, op zoek naar recepten die passend kunnen zijn voor een dinertje met je geliefde. En ja, dan kom je al snel uit bij rozen voor Valentijnsdag. Die passen namelijk ook nog eens perfect in talloze desserts.
Meer inspiratie nodig? Het februari-nummer van delicious. staat bomvol comfortfood. Denk aan de lekkerste recepten met kaas, poutine uit Canada (dat is kort samengevat friet, maar nóg beter), noedelsoep uit Thailand en kaiserschmarrn uit Oostenrijk… en nog veel meer. Genoeg om indruk te maken op een ander.
parfait van zure room met passiefruit en rozenmeringue
Handig: voor dit ijs heb je geen ijsmachine nodig! Maak op iedereen indruk met dit kleurrijke parfait recept van Janneke.Wil je dit dessert voorbereiden? Maak de parfait 1 dag eerder (3-4 dagen kan ook). Bak ook de rozenmeringue en bereid alvast de passiefruitsaus. Bewaar de meringue in een luchtdicht afgesloten doos en bewaar de saus afgedekt in de koelkast.
In jubelstemming of tot over je oren verliefd, als dank voor iemand die altijd voor je klaarstaat of als PURE VERLEIDING. Deze pavlova’s geuren als rozen, zijn aromatisch als lychees en een tikje bitter door de sinaasappelschil.
Gesuikerde rozenblaadjes maken van deze toch al mooie hapjes helemaal kunstwerkjes! Bestrijk onbespoten rozenblaadjes met luchtig geklopt eiwit en haal ze door een schaal suiker. Klop de overtollige suiker eraf en laat de rozenblaadjes op een rooster drogen en hard worden. Verdeel ze met de bessen over de meringuetorentjes.
Een cheesecake met een knapperige rand van filodeeg en eroverheen zoete aardbeien, rozenwater en gehakte pistachenoten. Zalig! Wedden dat hij in één keer opgaat. Begin minstens 7 uur van te voren aan dit recept.
Rozenwater wordt vaak gebruikt in Indiase desserts. Ook wij genieten graag van deze frisse, zoete smaak, zoals bij deze feestelijke karnemelkpuddinkjes.
Rozenblaadjes geven een verfijnde en bloemige smaak aan gerechten en zijn heel goed te bewaren. Wij laten de smaak in een siroop met cointreau trekken en schenken die over panna cotta met vanille.
Wil je rozen in de keuken gebruiken, dan is behalve geur ook belangrijk dat ze onbespoten zijn. Daar is niet eens zo makkelijk aan te komen, maar wie wat rondspeurt, vindt ze. Zo geurig mogelijk dus, en alleen de mooie bloemblaadjes. Bij sommige bloemisten kun je biologisch geteelde rozen bestellen en er zijn supermarkten die Fair Trade/Max Havelaar-rozen verkopen. Die zijn niet altijd biologisch geteeld, maar wel met zo min mogelijk chemicaliën. Zelf rozen plukken kan natuurlijk ook. Vraag eens rond in je buurt, per recept heb je hooguit drie tot vier rozen nodig!
Welke rozen kun je eten?
Wat hebben Schneewittchen, Nostalgie, Graham Thomas, Heritage, Astrid Lindgren, New Dawn en Abraham Darby gemeen? Het zijn allemaal sterk geurende rozen. En er zijn er nog veel meer van.