risotto met garnalen: onze 4 beste recepten

Risotto ai gamberi (risotto met garnalen) op vier verschillende manieren! Maak deze risotto recepten nog smaakvoller met een verse garnalenbouillon. Gebruik als het kan rauwe grote garnalen, zodat je de garnalenkoppen kunt trekken in de bouillon. Dat zorgt voor maximale smaak!

Toch liever een andere risotto? Hebben we voor je: 32x risotto recepten waarmee je tot rust komt

Bouillon is het antwoord

Een van de beste kwaliteiten van een risotto is dat het een wit canvas is voor persoonlijke voorkeuren. Wil je een pompoenrisotto? Kan. Een stevige risotto met rode wijn, venkel en worst? Goed idee! Of ga je voor een van deze risotto met garnalen recepten? Wat het ook wordt: het is de bouillon die de risotto zijn diepe smaak verleent. En daarom is een bouillonblokje eigenlijk een no go.

Wees gerust, een bouillon trekken is makkelijker dan je denkt. Het belangrijkste deel van een goede garnalenbouillon is de garnaal zelf (goh). Je wil diepvriesgarnalen (de meeste garnalen in de winkel, worden ingevroren direct nadat ze zijn gevangen om textuur en smaak te behouden) met de kop erop, want de schalen en koppen zijn namelijk rijk aan stofjes (glutamaten en nucleotiden) die de bouillon z’n hartige, maar ook zoete smaak geeft dankzij de Maillardreactie.

Door hitte worden de suikers en eiwitten omgezet in iets verslavend lekkers. Kortom: de schaal van een garnaal staat gelijk aan smaak. Niet weggooien dus! Je kan ze zelfs invriezen en bewaren voor een later moment, wanneer je meer tijd hebt om een bouillon te trekken voor je risotto met garnalen.

Sommige van deze stofjes in de garnalen zijn vrij vluchtig, wat betekent dat ze vervliegen tijdens het koken. Wat dat betekent voor het maken van een garnalenbouillon? Je bent zó klaar. Vaak wil je de bouillon niet langer dan tien minuten laten trekken.

Lees ook: bouillon maken: zo doe je dat + de lekkerste recepten

Risotto met garnalen betekent veel roeren

De techniek is niet anders: voor een risotto met garnalen begin je met het fruiten van een ui, het aanbakken van de rijst zodat iedere korrel een laagje olie heeft en vervolgens blus je alles af met een goede plons witte wijn. Eventueel kun je ook wat chilivlokken en tomatenpuree toevoegen aan je risotto met garnalen. De zoetzure smaak van de tomaten past er waanzinnig goed bij.

Wil je weten hoe je de allerbeste risotto maakt? Hier vind je al onze diepste risotto geheimen.

4x risotto met garnalen

risotto met garnalen en kokosmelk met korianderpesto
Om te genieten deze risotto met garnalen. Romige risotto, heerlijke garnalen en een smaakvolle korianderpesto erbij. Deze risotto staat ook nog eens binnen 25 min. op tafel!
naar recept
risotto-garnalen-delicious
risotto met zoete aardappel, pancetta, garnalen en dilleroom
Psst… deze risotto met zoete aardappel, pancetta, garnalen en dilleroom is zo lekker, die houd je het liefst voor jezelf. Romig, zout en zoet, deze risotto maakt je dag weer goed.
Serveer het met een frisse salade. Zoals deze knolselderijsalade met spinazie & honingdressing.
naar recept
risotto met garnalen zoete-aardappelrisotto met pancetta
risotto met vis en garnalen
Typisch Italiaans, deze romige saffraanrijst met vis, knoflook, erwtjes en garnalen. Saffraan geeft gerechten een mooie oranje-gele kleur. Het aroma van verse saffraan is vrij sterk met een iets bittere, aardse smaak.
Maak ook eens zarzuela, het zusje van paella.
naar recept
risotto vis garnalen-delicious
risotto met bleekselderij en garnalen
Een beetje van het één en een beetje van het ander. Risotto: dit is zo’n recept, waar je makkelijk mee kan variëren, afhankelijk van wat je nog in de koelkast of vriezer hebt liggen. Wat risottorijst + bouillon + bietjes + restje kip van gisteren of risottorijst+ bouillon + stukje witvis + doperwtjes uit de vriezer. Risotto blijft een van de beste leftover-gerechten.
naar recept
risotto-delicious

Bekijk ook: tagliatelle & sperziebonen in pestoroom met kabeljauwfilet

risotto met garnalen zoete-aardappelrisotto met pancetta