Risotto ai gamberi (risotto met garnalen) op vier verschillende manieren! Maak deze risotto recepten nog smaakvoller met een verse garnalenbouillon. Gebruik als het kan rauwe grote garnalen, zodat je de garnalenkoppen kunt trekken in de bouillon. Dat zorgt voor maximale smaak!
Toch liever een andere risotto? Hebben we voor je: 32x risotto recepten waarmee je tot rust komt
Bouillon is het antwoord
Een van de beste kwaliteiten van een risotto is dat het een wit canvas is voor persoonlijke voorkeuren. Wil je een pompoenrisotto? Kan. Een stevige risotto met rode wijn, venkel en worst? Goed idee! Of ga je voor een van deze risotto met garnalen recepten? Wat het ook wordt: het is de bouillon die de risotto zijn diepe smaak verleent. En daarom is een bouillonblokje eigenlijk een no go.
Wees gerust, een bouillon trekken is makkelijker dan je denkt. Het belangrijkste deel van een goede garnalenbouillon is de garnaal zelf (goh). Je wil diepvriesgarnalen (de meeste garnalen in de winkel, worden ingevroren direct nadat ze zijn gevangen om textuur en smaak te behouden) met de kop erop, want de schalen en koppen zijn namelijk rijk aan stofjes (glutamaten en nucleotiden) die de bouillon z’n hartige, maar ook zoete smaak geeft dankzij de Maillardreactie.
Door hitte worden de suikers en eiwitten omgezet in iets verslavend lekkers. Kortom: de schaal van een garnaal staat gelijk aan smaak. Niet weggooien dus! Je kan ze zelfs invriezen en bewaren voor een later moment, wanneer je meer tijd hebt om een bouillon te trekken voor je risotto met garnalen.
Sommige van deze stofjes in de garnalen zijn vrij vluchtig, wat betekent dat ze vervliegen tijdens het koken. Wat dat betekent voor het maken van een garnalenbouillon? Je bent zó klaar. Vaak wil je de bouillon niet langer dan tien minuten laten trekken.
Lees ook: bouillon maken: zo doe je dat + de lekkerste recepten
Risotto met garnalen betekent veel roeren
De techniek is niet anders: voor een risotto met garnalen begin je met het fruiten van een ui, het aanbakken van de rijst zodat iedere korrel een laagje olie heeft en vervolgens blus je alles af met een goede plons witte wijn. Eventueel kun je ook wat chilivlokken en tomatenpuree toevoegen aan je risotto met garnalen. De zoetzure smaak van de tomaten past er waanzinnig goed bij.
Wil je weten hoe je de allerbeste risotto maakt? Hier vind je al onze diepste risotto geheimen.
4x risotto met garnalen
Bekijk ook: tagliatelle & sperziebonen in pestoroom met kabeljauwfilet