Het is koud en dus willen we niets liever dan… hutspot! Dit winterse icoon verdient wat ons betreft méér dan alleen de klassieke aanpak. Uiteraard delen we het klassieke recept, maar we hebben ook twee heerlijke variaties voor je.
Wist je dat… Het Leids Ontzet (gevierd op 3 oktober) viert het einde van de Leidse bezetting. Traditioneel eten Leidenaren (en wannabe’s) hutspot. Mét wortel, ui en … pastinaak! Geen aardappel, want die was er in 1574 nog helemaal niet.
Het verhaal gaat dat de kleine weesjongen Cornelis Joppenszoon in het verlaten Spaanse legerkamp Schans Lammen een ketel met hutspot vond en de burgers berichtte dat de stad was bevrijd. Of dat allemaal waar is, is niet bekend. Fijn is het wel, want dat geeft ons weer een excuus om hutspot te eten.
Inmiddels is het al lang geen oktober meer, maar wel winter. En dat is voor ons toch dé tijd om naar zo’n bordje stamp te grijpen. Dankzij de wortel en de ui is het een lekker zoet en valt het bij jong en oud in de smaak.
En ga je voor een delicious.twist? Maak ‘m dan eens met bietjes of zoete aardappel. Heerlijk!
Bekijk ook: de 8 populairste stamppotten van 2024