wat te eten bij buikgriep? Tips + 8 recepten

wat te eten bij buikgriep? Tips + 8 recepten

Het is de nachtmerrie van iedere liefhebber van lekker eten: buikgriep. Waarschijnlijk heb je in eerste instantie vrij weinig zin om iets te eten, maar juíst van goed eten ga je je sneller iets beter voelen.

Bij buikgriep kun je het best kiezen voor gerechten die gezond zijn (denk aan veel groenten!) en licht zijn. Je wilt je maag natuurlijk niet nog meer van streek maken, maar het is wel goed om weer voorzichtig te wennen aan eten.

Buikgriep? Kies voor deze ingrediënten!

Begin bijvoorbeeld met luchtige crackers en beschuit. Deze droge, lichte snacks zijn makkelijk te verteren en kunnen je maag kalmeren.

En dan is er natuurlijk nog de klassieker: kippensoep. Deze soep is mild voor je maag, bevat veel vocht en zorgt voor wat extra voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de soep niet te pittig is. Liever een andere soep? Begin na een buikgriep met lichte ongebonden soep met veel groenten.

De echte reddende engel: rijst. Witte rijst is licht verteerbaar en een uitstekende bron van energie. Combineer het met wat gekookte groenten zoals wortels of courgette voor een milde, voedzame maaltijd. Wat je in ieder geval moet vermijden zijn vette, pittige en sterk kruiden.

Bananen zijn ook een goede keuze. Ze zijn zacht, gemakkelijk te verteren en zitten boordevol kalium, wat kan helpen bij het herstellen van elektrolyten die je misschien hebt verloren door diarree of braken. Als je die combineert met wat yoghurt wordt je maag helemaal blij. Yoghurt zorgt namelijk voor een goede darmflora.

In deze fruitsoorten zit het meeste vitamine C (vergeet citroen)

Recepten om je snel beter te voelen

venkel-kippensoep met rijst
Kun je wel een lekkere opwarmer gebruiken? Deze soep met langzaam gegaarde kip, zachte venkel en voedzame rijst zal je beste vriend zijn. Niet alleen het huis zal heerlijk geuren terwijl de pan staat te pruttelen: de soep geeft je precies wat je nodig hebt in de koudere maanden. Maak hem gerust in grote hoeveelheden, want een dag later is hij nóg lekkerder.
Zin in meer kommetjes kippensoep met een twist? We hebben er 5 voor je op een rijtje gezet!
naar recept
venkel kip rijst soep
rijst met groenten, gerookte forel en yoghurt
Te lekker, weinig voorbereiden én met veel verse kruiden en seizoensgroenten. Boerenkool, broccoli en kruidige ras el hanout. Proef het voorjaar in deze verrukkelijke eenpanner met forel!
Nog meer lekkers met forel: scones als borrelhapje met zalmforel
Liever vega(n)? Vervang de vis door in sojasaus gebakken paddenstoelen en blokjes gerookte tofoe. Vervang de yoghurt door plantaardige yoghurt voor de veganistische optie.
naar recept
rijst met groenten, gerookte forel en yoghurt
kip in ’t pannetje met prei & dilleyoghurt
Gestoofde kip met prei blijft een heerlijke combinatie! Dilleyoghurt geeft het een fris accent. Serveer lekker met fluffy rijst of vers flatbread.
naar recept
wortel-gembersoep met cashewnoten
Met de juiste pan, lukt een gerecht absoluut beter! Zo ook deze wortelsoep met gember en cashewnoten. Tip: kies voor een soeppan met een dikke bodem, dan brandt de soep niet zo snel aan!
naar recept
wortelsoep-delicious
kipdijfilet met citroengras en gember-kokossaus
Zin in frisse kip? Dan zit je met deze kipdijfilet met citroengras gebakken. Door de toevoeging van gember geef je de kip extra pit. Een heerlijk Aziatisch gerecht om te combineren met paksoi en rijst.
Voeg één van deze spannende Aziatische watercocktails toe om het af te maken.
naar recept
Kipdijfilet in citroengras met gembersaus - delicious
geroosterde-groentebouillon
Als je de juiste ingrediënten in huis haalt en even de tijd neemt, maak je zo een hele krachtige groentebouillon. Dit basisrecept komt uit de keuken van Eke, die keer op keer de lekkerste geroosterde groentebouillon op tafel zet.
naar recept
groentebouillon
venkelbouillon met kalfsgehaktballetjes
Janneke maakt met slechts vier ingrediënten een venkelbouillon. De anijssmaak ervan is heerlijk in combinatie met mosterd en zachte kalfsballetjes. 
naar recept
venkelbouillon
broccoli-kippensoep
Broccoli-kippensoep maak je zo: gaar verse broccoli en spinazie in kippenbouillon en pureer tot een prachtig groene soep. Haal een kant-en-klare gegrilde kip en doe het kippenvlees in de soep. Beetje pit erbij: meng danish blue of roquefort met ricotta, beleg er toast mee en geef dat als bijgerecht. Wat heb je dan? Groene soep & blauwe kaas… supercombi!



Prima combi: broccoli en kip. Dit broccoli-kipgerecht heeft Chinese roots.
naar recept
broccoli-kippensoep